Kelemen: hisztérikusak a Klemm kapcsán született román reakciók

A nagykövet gesztusa, hogy a székely zászlóval fényképezkedett, teljesen normális, és senkit sem sértett meg vele.
Hirdetés

Természetesnek tartja Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, hogy Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete Sepsiszentgyörgyön a székely zászlóval fényképezkedett, az erre született román reakciókat pedig hisztérikusnak nevezte.

„Normális gesztusról van szó, ajándékot kapott, ezt a zászlót, ezt a jelképet, és lefényképeztette magát. Ez nem Románia, nem a románok elleni gesztus. Nagyon megleptek a hisztérikus reakciók, amelyek nagyon magas helyekről és vezető politikusok, véleményformálók részéről is érkeztek. Ez a reakció megmutatta, hogy igaz, amit évek óta mondunk, vagyis hogy léteznek olyan dolgok, amelyeket a hatóságok kiegyensúlyozatlabul és tiszteletlenül kezelnek. A magyarok lojális állampolgárok. Száz éve Romániában élnek és hoznak létre értékeket, és érzik a tisztelet hiányát, a bizalom hiányát, az állami hatóságok bizalmának hiányyát” – mutatott rá Kelemen, érthetetlennek nevezve a román reakciókat, hiszen a nagykövet ugyanúgy utazott el a Székelyföldre, ahogy Olténiába is.

A külügyminisztérium reakciója kapcsán – a külügyi tárca az esetleges „érzékenységekre” figyelmeztette Klemmet – megjegyezte: az érthetetlen, hiszen olyan ügy kapcsán született, amelynek még a hírekbe sem kellett volna bekerülnie.

Leszögezte: meggyőződése, hogy Klemm gesztusa nem irányul Románia vagy a románok ellen, és az is, hogy a nagykövet nagyon jól felkészült, tudta, hova megy, és senkinek az érzékenységét nem akarta megsérteni.

Elárulta, hogy múlt héten Klemm meghívására a nagykövetnél járt beszélgetni, és egy, a romániai magyarok hagyományait bemutató albumot adott neki ajándékba.

Hirdetés

Megjegyezte: amikor a Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai partnerségról van szó, abba beleértődik a Romániában száz éve élő magyar közösség is, a stratégiai partnerségnek az itteni másfél millió magyar is része.

Azt is kifejtette, hogy a magyarok, a székelyek nem akarják „ellopni” Erdélyt.

Hirdetés