Az amerikai nagykövet magyarázkodik: csupán udvariasságból fotózkodott székely zászlóval

Hans Klemm székelyzászlós fotója kiverte a biztosítékot.
Hirdetés

FRISSÍTÉS

Csupán a vendéglátóival szembeni udvariasságból fogadta el, hogy székely zászlóval fotózzák le, és számára a két legfontosabb lobogó az amerikai és a román – magyarázkodott Hans Klemm amerikai nagykövet a Mediafax késő esti beszámolója szerint. Az ő küldetése, hogy erősítse az Amerikai Egyesült Államok és Románia közötti stratégiai partnerséget, ennek jegyében utazott Kovászna megyébe is – fogalmazott. Hozzátette: azóta tárgyalt a román külügyminiszterrel is, aki arra bíztatta, hogy krajovai látogatása alkalmával tisztázza véleményét a székely zászlós fotóval kapcsolatosan.

 

A bukaresti külügyminisztérium számon kérte az Amerikai Egyesült Államok romániai nagykövetségétől, hogy Hans Klemm nagykövet a székely zászlóval fotózkodott – tájékoztatot a Digi24 hírtelevízió.

A fotót Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester tett közzé a Facebook-oldalán, a képen Antal, Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke és Kató Béla református püspök látható Hanms Klemm társaságában, mindannyian a nagykövet által ajándékba kapott székely zászlót fogják. A fotót a teljes román média közölte.

A külügyminisztérium egy „beszélgetés” keretében tájékoztatta álláspontjáról az amerikai nagykövetséget. A Hotnews érdeklődésére a szaktárca azt közölte: „Ami az említett fotót illeti, az ilyen látogatások az esetleges érzékenységek megértését és figyelembe vételét is jelenti. Egy, az USA bukaresti nagykövetségével folytatott beszélgetés keretében tájékoztattuk ezekről a megfontolásokról amerikai partnereinket” – közölte a külügyminisztérium.

Hirdetés

Az amerikai nagykövetség álláspontja az ügy kapcsán az, hogy „Hans Klemm nagykövet az Egyesült Államok nagykövete az egész Romániában. Rendszeresen ellátogat az ország különböző részeibe és találkozik különböző csoportokkal a romániai társadalom minden szegmenséből”.

Az amerikai nagykövetség azt is kiemeli, hogy az Egyesült Államok, Románia szövetségeseként és stratégiai partnereként „támogatja és üdvözli a romániai demokráciát és Románia arra irányuló erőfeszítéseit, hogy megszilárdítsa demokratikus intézményeit a társadalom minden szegmensének teljes és egyenlő részvételével”.

Hirdetés