A nagykövet és a barbárok

A román politikai elit napirenden tartja a Moldovával való egyesülés témáját, pedig tudja, hogy nincs realitása.
Hirdetés

Az Amerikai Egyesült Államok moldovai nagykövetének szavai, amelyek szerint ez az ország politikailag és etnikailag is elkülönül Romániától, hidegzuhanyként hatottak a román nacionalistákra és a bukaresti álelemzőkre.

James Pettit leadott egy,

a román külpolitika irányvonalával kapcsolatos figyelmeztető lövést

(a shot across our bow): az Egyesült Államok nem fogja támogatni és elismerni Románia esetleges „egyesülését” Moldova Köztársasággal. Az ezzel kapcsolatos amerikai álláspont tisztázására a legvalószínűbb módon azért volt szükség, mert Romániában az utóbbi időben megsokasodtak az egyesüléspárti cselekmények és diskurzusok.

Az alkalmat nagyon gondosan választotta ki: Moldova Köztársaságban a függetlenség 25., Romániában pedig annak a 100. évfordulóját ünnepelték, hogy az Antant oldalán beléptek az első világháborúba. A főleg a Prut innenső partjáról érkezett virulens támadások nem feltétlenül annak tulajdoníthatók, hogy Bukarestben benne lenne a pakliban egy „újraegyesülés” Besszarábiával, más nevén Moldova Köztársasággal, mint inkább annak, hogy James Pettit belerondított egyes helyi politikai erők választási számításaiba.

A román közéletben az utóbbi években

választási mantrává vált a Moldovával való egyesülés témája,

mert bejön a közönségnek. 2015-ben a románok nagyjából kétharmada akarta az egyesülést a Pruton túli „testvérekkel”, és az alacsony politikai részvételre, valamint a populizmus csábítására tekintettel a romániai politikusok nehezen tudják figyelmen kívül hagyni ezeket a számokat.

Így hát nem csoda az itthoni unionista mozgalom sikere és befolyása: megjelent egy fellengzősen Egyesülés Barátainak nevezett parlamenti csoport, a Cselekvés 2012 mozgalom jelentős közönségsikert könyvelhetett el, a Népi Mozgalom Párt (PMP, Traian Băsescu volt államelnök pártja – szerk.) politikai programja célkitűzésévé tette az újraegyesítést, alapítványok jelentek meg, amelyek a román állam pénzéből különböző projekteket dolgoznak ki a Fekete-tenger térségére nézve, Bukarestben és azt hiszem, a többi nagyvárosban is „Besszarábia Románia!” feliratokat mázolnak a falakra.

Gyakorlatilag a Moldova Köztársasággal való egyesülés egyfajta országprojektté vált a román politikai elit jelentős része számára,

holott nyilvánvalóan nincs benne tartalom.

Hirdetés

A romániai unionista „cunamival” szemben Moldova Köztársaságban a lakosságnak kevéssel több mint negyede, 28 százaléka értene egyet az egyesüléssel. Ami enyhe növekedés 2015-höz képest. Ha a moldovaiaknak több „geopolitikai lehetőség” közül kellene választaniuk, a Romániával való egyesülés csak a harmadik helyen lenne, jelentős hátrányban az EU-hoz vagy az Oroszország–Fehéroroszország–Kazahsztán Vámunióhoz csatlakozással szemben, amelyek mindegyike mintegy 47 százalékos támogatottsággal rendelkezik a moldovaiak körében, az IMAS-Moldova felmérése szerint.

Romániában, sajnos, a következő időszakban, a Nagy Egyesülés 100. évfordulójának közeledtével és a román társadalom strukturális gondjai közepette, egy általánosabb európai trendhez igazodva,

fokozódni fog a nacionalista trend.

A populizmus és a román politikai elit demagógiája hozzájárul majd a nacionalizmus felkorbácsolásához, ami azzal a veszéllyel fenyeget, hogy túllép a migránsválság veszélyével vagy a hipermarketek polcain megtalálható honi termékek mennyiségével kapcsolatos zajos agitáción.

Ilyen körülmények között Románia esetében fennáll annak a veszélye, hogy hiteltelenné válik a külpolitikája, különösen a térségbeli orosz revizionizmus közepette. James Pettit figyelmeztetését úgy kell értelmezni, hogy irányváltásra van szükség a Chişinău-val kapcsolatos román külpolitikában, a tartalmas és realista projektek felé, és

fel kell hagyni a populista illúziókeltéssel.

Ha Bukarestnek nem sikerül ellenőrzés alatt tartania ezt a Moldova Köztársasággal való egyesüléssel kapcsolatos „mániát”, akkor a Moszkvát érintő ügyekben csak akadállyá válik a nyugati partnerei számára.

A Kreml, félig viccből, félig komolyan az ukrajnai területszerzései indokolására fogja felhasználni az újraegyesítés témáját, ha úgy adódik. Ezt pedig nagyon könnyen meg is teheti majd, tekintettel arra, hogy az összes bukaresti kerítésen uniópárti üzenetek láthatók öles betűkkel.

Hirdetés