Nem hagyja mentelmi jog nélkül Pontát a PSD

Úgy is mandátumhoz juttatja, ha ehhez a párt saját etikai kódexét kell megsérteni.
Hirdetés
Victor Ponta volt kormányfőnek szerepelnie kell a Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti listáján, jelöltségéről pedig a jövő héten fog dönteni a PSD országos végrehajtó bizottsága – jelentette ki Liviu Dragnea, a PSD elnöke a párt állandó bürójának szerdai tanácskozásán.
 
Bár Pontának megromlott a viszonya a jelenlegi pártvezetéssel, eddig nem volt kérdéses, hogy a PSD színeiben indulhat újabb parlamenti mandátumért a decemberi választásokon. Kedden azonban újabb ügyben indított bűnvádi eljárást ellene a korrupcióellenes ügyészség (DNA), és hatvan napra felügyelet alá is helyezte. Ponta óvást nyújtott be az intézkedés ellen, a legfelső bíróság két nap múlva dönt az ügyben.
 
Mivel a párt etikai kódexe szerint nem lehet a PSD jelöltje olyan politikus, akit az igazságszolgáltatás szervei felügyelet alá helyeztek, a szociáldemokratáknak el kell tekinteniük a szabályzatuktól ahhoz, hogy Ponta a párt képviselőjelöltje lehessen.
 
Dragnea a szerdai tanácskozáson azt mondta: ő nem diktátor, hogy egymaga döntsön erről, de támogatja, hogy a PSD végrehajtó bizottsága kivételt tegyen Pontával, hiszen a párt volt elnökéről és egy volt miniszterelnökről van szó.
 
Ponta – aki egyes közvélemény-kutatások szerint az ország legnépszerűbb politikusa – több jelét adta annak, hogy nehezményezi mellőzését, így azt is, hogy nem vonták be a párt választási programjának kidolgozásába. A szociáldemokrata pártvezetésből tavaly visszavonult politikus azt is lebegteti, hogy átigazol a magyarellenességéről elhíresült Bogdan Diaconu képviselő nacionalista pártjába.

Hirdetés