Hatósági felügyelet alá helyezték Victor Pontát (FRISSÍTETT)

Hogyan kerül egy lapra Ponta, Tony Blair és Sebastian Ghiţă?
Hirdetés

FRISSÍTETT

A DNA 60 napra felügyelet alá helyezte Victor Pontát. A szociáldemokrata politikusnak ez idő alatt egy megszabott menetrend szerint rendszeresen kell jelentkeznie a rendőrségen, csak előzetes ügyészi vagy bírói engedéllyel hagyhatja el az országot, nem veheti fel a kapcsolatot az ügy többi szereplőjével, és nem viselhet fegyvert. A DNA döntése ellen a bíróságon fellebbezhet.

A Digi 24 hírtelevízió úgy tudja: az ügy Tony Blair volt brit miniszterelnök 2012 márciusában tartott bukaresti előadásával függ össze. A konferenciát az akkor még ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik alapítványa szervezte. A rangos szónok tiszteletdíjára és a konferencia megszervezésére fordított pénz – 220 ezer euró – állítólag a PSD egyik politikusától származott, aki a gyanú szerint így „vásárolt” magának Victor Ponta akkori pártelnöknél befutó helyet a 2012-es parlamenti választásokon. A Digi 24 szerint Sebastian Ghiţă médiamágnást, Prahova megyei képviselőt gyanúsítja a DNA azzal, hogy így vásárolta meg parlamenti mandátumát.

A DNA közleménye nem nevesíti a brit politikust, viszont részletesen leírja, miként használta Ponta politikai befolyását „jogosulatlan előnyszerzésre”, hogy a választási évben egy nemzetközi hírű személyiség társaságában mutatkozva politikai tőkére tegyen szert. A DNA szerint Ponta egy Prahova megyei választókerületben ígért befutó parlamenti helyet egy meg nem nevezett üzletembernek az illegális pártfinanszírozásért, aki cégein keresztül 220 ezer eurót játszott át a konferenciát szervező alapítványnak.

 

Victor Ponta volt kormányfő, volt PSD-elnök, volt doktor kedden jelentkezett a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ploieşti-i székházában, miután beidézték kihallgatásra.

Hirdetés

Igazságszolgáltatási források szerint Pontát gyanúsítottként hallgatják ki. A gyanú szerint a volt miniszterelnök a 2012-es parlamenti választások előtt pénzt kapott, hogy egy bizonyos személy befutó helyre kerüljön a PSD jelöltlistáján. Az idézett források szerint Ponta egy közvetítőn keresztül kapta meg a csúszópénzt.

Az ügyben beidézték Sebastian Ghiţă üzletembert, PSD-politikust is, aki a kihallgatás előtt azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy tudomása szerint az ügyben érintett Tony Blair egykori brit miniszterelnök is.

Ponta és Ghiţă nem először vannak együtt a ploieşti-i DNA-nál, a volt kormányfőt idén áprilisban tanúként hallgatták ki abban az ügyben, amelyben a PSD-s üzetember ellen aztán vádat emeltek többek között zsarolás és megvesztegetés vádjával.

Victor Ponta ellen egy másik ügyben is eljárás folyik, a DNA pénzmosás és okirathamisítás miatt emelt vádat ellene, miután még ügyvédként fiktív szolgáltatásokat számlázott ki szép pénzért a hivatali visszaéléssel gyanúsított Dan Şova szenátornak.

Hirdetés