Nemzeti konzultáció kezdődik Skóciában a függetlenségről

A jelek szerint azonban a skótok többsége nemcsak az Európai Unióból, de az Egyesült Királyságból sem akar kilépni.
Hirdetés

Konzultációt kezd a választókkal a függetlenné válásról a skót kormány. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője pénteken bejelentette, hogy a konzultáció mostantól november 30-áig tart.

A skót választók egyrészt egy kifejezetten erre a célra létrehozott honlapon fejthetik ki véleményüket a függetlenségről, másrészt az SNP 120 ezer regisztrált tagja kérdőíveket is kap, és a párt azt kéri tőlük, hogy a november végi határidőig mindegyikük havonta legalább öt emberrel töltesse ki e nyomtatványokat.

Az SNP emellett utasította parlamenti képviselőit arra, hogy választókörzeteikben rendszeres fórumokat tartsanak a függetlenség kérdéséről.

Nicola Sturgeon ráadásul szimbolikus helyszínen ismertette a tervet: Stirlingben, nem messze attól a csatatértől, ahol William Wallace felkelőserege 1297-ben a skót függetlenségi háború egyik legnagyobb győzelmét aratta a hódító angol haderő felett, és ahol Wallace-nek emlékműve is van.

A skót függetlenségről már rendeztek egy népszavazást, 2014 szeptemberében, akkor az elszakadást ellenző tábor győzött 55,3 százalékos többséggel. A Brexit miatt viszont ismét felerősödtek a függetlenségi törekvések, mert a skótok nagy többséggel (62 százalékban) az EU-ban maradásra voksoltak.

Hirdetés

Nicola Sturgeon azóta több nyilatkozatában is egyértelművé tette: Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére „kirángassák” az Európai Unióból.

A konzultációt bejelentő pénteki beszédében is kijelentette, hogy „napirenden kell tartani” a függetlenné válás lehetőségét. Hozzátette: továbbra sem tekint magától értetődőnek semmit a függetlenség ügyével kapcsolatban, de úgy gondolja, hogy Skócia függetlenné válásának támogatottsága erősödni fog, amint egyértelművé válik, hogy ez a legjobb, vagy az egyetlen módja a skót érdekek megvédésének.

Sturgeon szerint a Brexit-referendum óta minden közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy Skóciában most többen voksolnának a függetlenségre, mint két éve.

Valóban függetlenedni akarnak-e a skótok?
Sturgeon állításaival ellentétben, a legfrissebb felmérések szerint a függetlenséget pártolók továbbra sincsenek többségben.
A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov által a The Times című konzervatív brit napilap megbízásából elvégzett, pénteken ismertetett vizsgálat szerint a skót választók 50 százaléka nem is akar újabb népszavazást a függetlenségről, és csak 37 százalék szeretné, ha a skót kormány ismét referendumot írna ki.
Ha ez megtörténne, 54 százalék ismét a függetlenné válás ellen voksolna, és 46 százalék szavazna az elszakadásra Nagy-Britanniától.

Hirdetés