52 hónap börtönre ítélték a romániai hackert

A Guccifer néven elhíresült Marcel Lazart még itthon is várja egy hét éves börtönbüntetés.
Hirdetés
Az Egyesült Államokban 52 hónapi börtönre ítélték a magát Guccifernek nevező, román állampolgárságú számítógépes bűnözőt, aki betört több amerikai politikus számítógépes rendszerébe. 
 
Guccifer, vagyis Marcel Lazăr nemcsak feltörte ismert politikusok számítógépes kódját, hanem jó néhány levelezést és adatot nyilvánosságra is hozott. Bűnösségét még májusban elismerte, és a virginiai Alexandria bírósága csütörtökön 52 havi börtönre ítélte őt. Romániában további hét éves börtönbüntetés vár rá.
 
Marcel Lazar a Bush család, Colin Powell volt külügyminiszter, Sidney Blumenthal, a Fehér Ház egyik volt és Hillary Clinton jelenlegi tanácsadója és még több mint száz közéleti személyiség védelemmel ellátott számítógépébe „lépett be”,
 

leveleket és adatokat mentett le, és egy részüket nyilvánosságra is hozta. 

Így például az általa ellopott információkból derült fény arra, hogy George W. Bush volt elnök szabad idejében fest, vagy hogy édesapja, George H. Bush volt elnök kórházi kezelésre szorult. Guccifer hozta nyilvánosságra azt is, hogy Colin Powell volt külügyminiszternek állítólag romániai diplomatanővel volt szerelmi viszonya. Az információt Powell cáfolta.
 
Lazar ugyanakkor azt is állította, hogy sikeres hackertámadást hajtott végre Hillary Clinton magán számítógépe ellen a Clinton-házaspár Chappaquában lévő villájában, ám ezt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója, James Comey határozottan cáfolta. Később maga
 

Guccifer is beismerte, hogy ebben hazudott. 

 
Ám Hillary Clinton egyik jelenlegi tanácsadójának, Sidney Blumenthalnak a számítógépébe sikerült behatolnia, és nyilvánosságra is hozott információkat a Clinton és Blumenthal közti levelezésből. Tulajdonképpen ennek nyomán derült ki, hogy Hillary Clinton külügyminiszterként a hivatalos ügyei egy részét nem a külügyminisztérium biztonságos rendszerén, hanem a magánszerverén keresztül bonyolította.
 
Lazarnak ugyanakkor nincs köze az újabban Guccifer 2.0 néven felbukkant hackerhez, aki a Demokrata Párt Országos Bizottságának (a párt vezető szervének), valamint a demokraták kongresszusi kampányát bonyolító bizottságnak az elektronikus levelezésébe hatolt be. Róla az FBI úgy tartja, hogy – egyelőre még azonosítatlan – orosz számítógépes bűnöző.

Hirdetés