„El Romániából!” Kik a botrányt kavaró amerikai vloggerek?

Egy amerikai páros szerint a románok büdösek, és ezért halálos fenyegetéseket kaptak. Válaszoltak a kritikákra.
Hirdetés

Harry és Audrey, két chicagói világjáró válaszolt a bejegyzéseiken megsértődött románoknak. Bár arra panaszkodnak, hogy halálos fenyegetéseket kaptak, a két utazó azzal dicsekszik, hogy ez a vita növelte az ismertségüket.

„Sikerült feldühítenünk egy egész országot és első oldalas hír lettünk a romániai országos újságokban”, tette közzé kedd este a Facebookon Audrey és Harry, a világot bejáró és tapasztalataikról az interneten beszámoló két amerikai.

 

„Hosszú, forró és büdös. Kolozsvár, Románia, Erdély. Utazási napló”

– ez a két utazó által a YouTube-on hétfőn közzétett 10 perces filmecske címe, melyről az országos sajtó is beszámolt és melyre több száz kommentár érkezett.

A videón az augusztus 20-i, Déva és Kolozsvár közötti útjukról számolnak be. Az első bírálatok már az állomáson megszülettek: „Megpróbáljuk megtudni, hogy hol van a vonatunk, mert Romániában mindig hibásak a jelzések, az emberek állandóan hibáznak, Romániában mindig minden rosszul van, tehát folyamatosan kérdezgetned kell, hogy ’Ez a vonat? Ez a vonat? Ez a vonat?’, mert nincs tájékoztatórendszer”.

Harry arra panaszkodik, hogy a vonat óránként 20 mérföldes (32 kilométeres) sebességgel megy, „mint a 18. századi postakocsik”. 8 órával később a két vlogger megérkezik Kolozsvárra és levonja a következtetést: „a vonatos utazás hosszú, forró és szagos volt. Őszintén mondva, szagos volt. Nem feltétlenül maga a vonat, hanem az emberek a vonaton. Büdösek. (…) Hat napja nem mostuk ki a ruhánkat, mégsem bűzlünk”.

Az AirBnb-n, egy magánszemélyek által kedvező áron kiadott lakásokat kiközvetítő honlapon lefoglalt szállás sem tetszett nekik. „Több hajszál is volt az ágyban, minden mocskos, a padló mocskos, bogarak vannak mindenfelé és nincs tisztítószer sem”, mondja Audrey.
 

Világjárók, kevés pénzből

Audrey és Harry házasok, Chicagóban laknak és 2014. szeptemberében indultak világ körüli útra, amivel azt akarják bebizonyítani, hogy kevés pénzből is lehet utazni. A thebudgetsavvytravelers.com című honlapjukon elmagyarázzák, hogy miért adták el mindenüket és indultak világ körüli kalandra.

Audrey 10 évig különleges bánásmódot igénylő gyermekeket nevelt és „belefáradtam, hogy leköpdösnek, harapnak, leszidnak és gyaláznak. Az egyik 4 éves gyermektől kapott emlékezetes megjegyzés az volt, hogy ’Nem a tanítónőm, hanem a kurvám vagy’”.

Harry arról beszél, hogy mindig is azt tervezték, hogy kiköltözhetnek az ideiglenesen, 2-3 évre vásárolt szűk, Chicago szélén lévő lakásukból. 10 évvel később még mindig ott laktak, mert közbejött az ingatlanválság és lehetetlenné vált a hőn óhajtott házba költözés.

De a döntő érvek a következők voltak: „Chicago várost és Illinois államot csődbe vitték a korrupt politikusok” és „utazás közben élénkebb színekben és értelmesebbnek látjuk az életet”.

Jó és rossz dolgok Romániában

Hirdetés

A két blogger Kolozsváron kívül Bukarestre, Nagyszebenbe, Brassóba és Vajdahunyadra is ellátogatott Romániában. Az általuk közzétett filmecskékben nem rejtik véka alá a negatív élményeket, de a pozitív dolgokat is bemutatták.

„A romániai körútnak a Corvinok kastélya volt a csúcspontja. Ez az egyik legnagyobb európai kastély és a világ mesés úti céljai rangsorának élmezőnyébe tartozik. Mindketten egyetértettünk, hogy ez volt az egyik leginkább lenyűgöző kastély az eddig látottak közül”, tették közzé.


 

Azt is elmondták, hogy „a hegyek és a romániai vidék csodálatosak”. A híres törcsvári kastély, „Drakula háza” nem tetszett nekik, mert iszonyatosan zsúfoltnak tartották.
 

Bukaresti élmények

„Bukarest az első város, mellyel kapcsolatosan nem tudunk megegyezésre jutni Harryvel. Neki tetszett az óváros energiája, a sokféle vendéglő és a történelmi épületek. Én nagyon nehezen békélek meg a zsúfolt utcákkal, a zajos forgalommal és a bulikkal. Ezen kívül nehéz volt elkerülni a rendkívül sok hajléktalant, akik mindig ronda dolgokat csinálnak, például a saját hányásukban ülve isznak, nyilvánosan hugyoznak és sérült lábukat mutogatva koldulnak”, írta Audrey.

Az amerikai hölgyet Bukarest központjában majdnem elütötte egy gépkocsi. „Majdnem behúztam neki egyet a szélvédőn keresztül”, mondta dühösen.

A Miért nem szeretnénk sohasem elmenni című nagyszebeni bejegyzésükben a két amerikai az alacsony romániai árakkal indokolta a címválasztást: „Két dollár egy sör és 10 dollár egy burger egy nagyszebeni elegáns steak house-ban. Chicagóban 10 dollár lenne egy sör és 50 dollár egy burger. Nehéz innen elmenni.”

De ez az érzés gyorsan eltűnt a kolozsvári látogatás után. A városban töltött első nap végén Audrey azt mondta: „Vigyél ki gyorsan Romániából!”

Most Ukrajnában vannak, de több tíz bíráló üzenetet kaptak. Ezekre a következőt válaszolták: „Az összes ’hater’ (gyűlölködő – a szerző) ellenére, sok olyan kommentár is érkezett, mely mulatságosnak tartja a vlogunkat. Ez egy műsor! Ha az embereknek nem tetszik, nem kell ráklikkelni.” Azt is elmondták, hogy a romániai bejegyzésük után halálos fenyegetéseket is kaptak.

Hirdetés