Hallatlan, az amerikaiak nem ismerik el az egyesülés előnyeit

Kinek a véleményét mondta a moldovai amerikai nagykövet: a sajátját vagy Washingtonét? A román sajtó nagyon kiborult.
Hirdetés

Fontos kideríteni, hogy a Moldova Köztársaságban állomásozó amerikai nagykövet, James Pettit nyilatkozatai, melyeket az ország függetlenségének napja alkalmából adott interjújában tett, a saját álláspontját képviselik vagy az amerikai külügyminisztériumét.

A nagykövet úr kijelentései legalábbis sokkolóak.

Szerinte „a Romániához csatlakozás, például, az EU-ba bejutás egyik módjaként, vagy bármilyen másik okból nem praktikus választás és nem is olyan döntés, amely jobbá tenné a dolgokat itt, Moldovában”.

Vajon a nagykövet úr jobban tudja, mint a két nép, hogy számukra mi a jó és praktikus döntés? De vajon ez utóbbiakat megkérdezte valaki, hogy mit akarnának?

Ezt is mondja a nagykövet úr:

„Moldova nem Románia,

Moldova saját történelme van és saját kihívások állnak előtte, többek között az, hogy Moldova többetnikumú ország, különböző nyelvet beszélő emberekkel és – természetesen – még ott van a transznisztriai kérdés is, mely még csak nem is áll a központi kormány ellenőrzése alatt, de amelynek különleges státuszra van szüksége, ám Moldova Köztársaságon belüli különleges státuszra.”

Vajon ismeri valamennyire a történelmet James Pettit nagykövet úr? Hallott arról, hogy a moldovai nép és a román nép évszázadokon keresztül egy és ugyanaz volt és csak a történelem két gyilkosának, Hitlernek és Sztálinnak a döntése választotta szét őket?

Iohannis elnök és Románia kormánya számára fontos gyorsan megtudni, a Moldova Köztársaságban állomásozó amerikai nagykövet által elmondottak a Romániával stratégiai partneri viszonyban álló Egyesült Államok hivatalos álláspontját képviselik-e. Csak hogy tudjuk, hogyan is állunk.

Ha a válasz igenlő, ebből az következik, hogy

az Egyesült Államok szégyentelenül diktálja az európai népeknek,

hogyan akarjanak élni, együtt vagy külön.

Ez azt jelenti, hogy az amerikaiak nem értenek egyet, ellenzik, nem fogadják és nem ismerik majd el a Románia és Moldova Köztársaság közötti Egyesülést (a románok gyakran nagybetűvel írják a Románia és Moldova közti egyesülést – szerk. megj.).
Rendkívül meglepő lenne, ha ez így volna, hiszen az amerikaiak eddig semmilyen véleményüknek nem adtak hangot ezzel kapcsolatosan. Legalábbis nem nyilvánosan.

Ha azonban az amerikai nagykövet csak a saját feje után beszélt, nem konzultálva az amerikai külügyminisztériummal, akkor sürgősen le kell váltani, mert megfontolatlanul beszél, olyan kezdeményezései vannak, amelyekkel túllép egy nagykövet hatáskörén, népiesebben mondva, összevissza zagyvál. És úgy kötelezi el az amerikai államot, hogy nem konzultált a főnökeivel.

Az egyesülés előnyei nyilvánvalóak

úgy a moldovaiak, mint ahogy a románok számára is.

Mindenekelőtt kijavítaná azt a történelmi igazságtalanságot, mely egy népet két népre osztott.

Hirdetés

Románia rendkívül fontos pillérré válna a NATO keleti szárnyán és a Fekete-tengernél, lakosságát 3,5 millió fővel, területét 34.000 négyzetkilométerrel, mezőgazdasági területét 1,7 millió hektárral növelve, nőne a GDP-je és az exportja.

A Romániával egyesülő Moldova Köztársaság bekerül az Európai Unióba, biztonságát a NATO szavatolja, a nyugdíjak és bérek hirtelen a romániai szintre nőnének, részesülne a személyek és áruk EU-n belüli szabad mozgásának előnyeiből, és ebből következően a moldovaiak jobban értékesíthetik majd a termékeiket, hozzáférhetnének az európai pénzekhez és ezen kívül megkaphatnák azt a hektáronkénti támogatást, amelyhez az EU többi gazdálkodója is hozzájut.

A romániai igazságszolgáltatás automatikusan kiterjeszti hatáskörét Moldova Köztársaságra is, ugyanolyan sikeresen fellépve a korrupció ellen, mint Romániában.

Különben is,

a döntés a két népre tartozik,

melyek majd eldöntik, hogy mikor egyesítik sorsukat, nem egyik vagy másik állam nagykövetére.

Annál is inkább érthetetlen, hogy mit akartak jelenteni a moldovai amerikai nagykövet nyilatkozatai.

Romániának sürgősen meg kell tudnia, hogy ez az Egyesült Államok hivatalos álláspontja vagy csak egy diplomata verbális túlkapása, aki nem igazán tudja, mit jelent nagykövetnek lenni.

FRISSÍTÉS:

Az Amerikai Egyesült Államok Chişinău-i nagykövetségének képviselői az UNIMEDIA megkeresésére közzétették hivatalos álláspontjukat. „Az Egyesült Államok támogatja Moldova területi integritását és szuverenitását – ez az Amerikai Egyesült Államok hosszú távú politikája. Az Egyesült Államok továbbra is partner marad Moldova gazdasági és demokratikus fejlődésében és támogatja az euroatlanti közösségbe való integrálódási óhaját”, említik a nagykövetség hivatalos válaszában.

(A címet, a felvezetőt és a kiemeléseket a szerkesztőség adta.)

Hirdetés