Nagy Feró-ügy: a rendőrség vizsgálódik, a szervezők helyreigazítást kérnek

Fokozódik a Kolozsvári Magyar Napokon készült manipulatív tévés anyag miatt kipattant botrány.
Hirdetés

A román közszolgálati televízió elképesztően manipulatív riportban számolt be Nagy Feró és a Beatrice kolozsvári koncertjéről – írtuk meg csütörtökön, de nem gondoltuk, hogy a botrány tovább gyűrűzik majd. Tévedtünk:

a Kolozs megyei rendőrség hivatalból vizsgálatot indított

a koncert miatt.

A TVR riportjában elhangzó főbb vádpontok a következők: a Beatrice-koncert hátterében, a kivetítőn Hitlert, Lenint és az Iszlám Államot ábrázoló képsorok futottak az Utálom az egész XX. századot című dal alatt. Továbbá Feró obszcén módon viselkedett a színpadon, a legsúlyosabb vád azonban mégiscsak az, hogy elénekelte a „Lesz, lesz, lesz…” kezdetű örökzöldet, amelynek szövege – a Kolozsvár Magyarországhoz való visszacsatolására történő utalás miatt – sérti a románok érzékenységét. 

Mindezt a tévé egy YouTube-felvétellel illusztrálja, ami viszont

nem a kolozsvári koncerten készült, hanem egy 2009-es videó.

Carmen Jucan, a Kolozs megyei rendőrség szóvivője pénteken az Adevărul című napilapnak elmondta: hivatalból indítottak eljárást, amelynek során egy ügyész és egy rendőr vizsgálja, hogy a koncerten elhangzottak kimerítik-e a fasiszta, rasszista, idegengyűlölő jelképek használatát, valamint háborús bűnösök emlékének ápolását tiltó, 2002/31-es számú sürgősségi kormányrendeletben megállapított bűncselekményeket.

Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője az MTI-nek nyilatkozva elmondta: célzatos, egyoldalú tudósításban számolt be a román közszolgálati televízió a keddi koncertről,

egyértelműen „kifordították” a szám üzenetét,

ugyanis a dalban elrettentésképpen szerepelnek az említett történelmi figurák és szörnyűségek.

Hirdetés

Közölte, hogy levelet írtak a román köztelevízió és az audiovizuális tanács vezetőségének, amelyben

kérték, hogy tegyék helyre a félretájékoztatást.

Gergely Balázs szerint megengedhetetlen, hogy egy közszolgálati televízió ennyire célzatosan és egyoldalúan tudósítson.

A főszervező közölte: nem bánja, hogy hatósági vizsgálat indult, mert bízik annyira a román rendőrségben és igazságszolgáltatásban, hogy legalább ők tisztázni fogják az ügyet.

Gergely Balázs megerősítette, hogy az említett irredenta dal nem hangzott el a kolozsvári koncerten, és meglepőnek nevezte a vádakat, hiszen Nagy Feró és a Beatrice évente tízszer szokott Erdélyben koncertezni, és soha nem voltak ilyen problémák. Gergely Balázs az ügyet a rendezvénnyel szembeni támadásként értékelte.

Hirdetés