viszik Erdélyt!
fsandor
2016. augusztus 18. csütörtök, 20:10
Nemzethalál! Megjelent Hitler képe Feróék koncertjén a kivetítőn!

Elképesztően manipulatív anyaggal próbál magyarellenes hangulatot szítani a Román Televízió (TVR) az éppen zajló Kolozsvári Magyar Napok kapcsán.

A TVR készített egy anyagot Nagy Feró és a Beatrice keddi főtéri koncertjéről, csakhogy rettentően félreértették a kezdő szám, az Utálom az egész XX. századot bevezető képsorait, amelyek a színpadi kivetítőn peregtek.

A magyarországi Beatrice „vitatható koncertjén” Hitler és Lenin képét vetítették, majd a muszlim terroristák jelszava, az „Allahu Akbar!” is elhangzott – számol be a TVR. Az okos szerkesztőnek persze halvány gőze nincs, hogy a számban Feróék nem leborulnak Hitler és Lenin előtt, hanem ellenkezőleg, elítélőleg említik őket, mint a XX. század sorsát rossz irányba befolyásoló történelmi személyiségeket.

Rögtön a kisriport elején ordító manipuláció van, ugyanis bevágtak egy azonosítatlan helyszínen zajlott 2009-es Beatrice-fellépést, ahol Feró azt énekli: „Kolozsvár újra magyar város lesz”.

És persze rögtön következnek az elítélő nyilatkozatok. Cosmin Puriş kolozsvári újságíró mondja:

„Nem hiszem, hogy Kolozsváron helyük van ilyen rendezvényeknek a jelenlegi európai kontextusban, különösen akkor, hogy ennek a zenekarnak irredenta, revizionista és obszcén üzenetei vannak”.

„El lehetett volna kerülni a meghívásukat, tekintettel a repertoárjukra, amely tudomásom szerint eléggé sértő a román népre nézve. Mindent elfogadhatunk, ha nem sérti a nemzeti szimbólumokat, a nemzeti közösséget” – mondja a kisfilmen egy politikai elemzőnek feltüntetett személy, Adrian Ivan.

A Kolozsvári Magyar Napok szervezői közleményt adtak ki, amelyben sajnálatukat fejezik ki, hogy koncerten elhangzott és kifogásolt részek üzenetét nem sikerült megérteni. „A dal szövege az említett történelmi személyiségek és káros ideológiájuk ellen irányul” – írják.

A KMN szervezői elítélnek minden szélsőséges megnyilvánulást és sérelmezik, hogy Nagy Feróék koncertjéről tendenciózus és elferdített beszámolók jelentek meg a médiában.

comments powered by Disqus
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?