viszik Erdélyt!
fsandor
2016. augusztus 18. csütörtök, 20:10
Nemzethalál! Megjelent Hitler képe Feróék koncertjén a kivetítőn!

Elképesztően manipulatív anyaggal próbál magyarellenes hangulatot szítani a Román Televízió (TVR) az éppen zajló Kolozsvári Magyar Napok kapcsán.

A TVR készített egy anyagot Nagy Feró és a Beatrice keddi főtéri koncertjéről, csakhogy rettentően félreértették a kezdő szám, az Utálom az egész XX. századot bevezető képsorait, amelyek a színpadi kivetítőn peregtek.

A magyarországi Beatrice „vitatható koncertjén” Hitler és Lenin képét vetítették, majd a muszlim terroristák jelszava, az „Allahu Akbar!” is elhangzott – számol be a TVR. Az okos szerkesztőnek persze halvány gőze nincs, hogy a számban Feróék nem leborulnak Hitler és Lenin előtt, hanem ellenkezőleg, elítélőleg említik őket, mint a XX. század sorsát rossz irányba befolyásoló történelmi személyiségeket.

Rögtön a kisriport elején ordító manipuláció van, ugyanis bevágtak egy azonosítatlan helyszínen zajlott 2009-es Beatrice-fellépést, ahol Feró azt énekli: „Kolozsvár újra magyar város lesz”.

És persze rögtön következnek az elítélő nyilatkozatok. Cosmin Puriş kolozsvári újságíró mondja:

„Nem hiszem, hogy Kolozsváron helyük van ilyen rendezvényeknek a jelenlegi európai kontextusban, különösen akkor, hogy ennek a zenekarnak irredenta, revizionista és obszcén üzenetei vannak”.

„El lehetett volna kerülni a meghívásukat, tekintettel a repertoárjukra, amely tudomásom szerint eléggé sértő a román népre nézve. Mindent elfogadhatunk, ha nem sérti a nemzeti szimbólumokat, a nemzeti közösséget” – mondja a kisfilmen egy politikai elemzőnek feltüntetett személy, Adrian Ivan.

A Kolozsvári Magyar Napok szervezői közleményt adtak ki, amelyben sajnálatukat fejezik ki, hogy koncerten elhangzott és kifogásolt részek üzenetét nem sikerült megérteni. „A dal szövege az említett történelmi személyiségek és káros ideológiájuk ellen irányul” – írják.

A KMN szervezői elítélnek minden szélsőséges megnyilvánulást és sérelmezik, hogy Nagy Feróék koncertjéről tendenciózus és elferdített beszámolók jelentek meg a médiában.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/16757
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.