Brit újságírók ellen is nyomoz a DIICOT

A Sky News három munkatársa került a román ügyészek célkeresztjébe az ál-fegyvernepperek ügyében.
Hirdetés
Büntetőeljárást indítottak a szervezett bűnözés és terrorizmusellenes ügyészek (DIICOT) a brit Sky News három újságírója, köztük Stuart Ramsay ellen hamis információk terjesztése gyanújával. Legalábbis ez derül ki a három román érintett letartóztatásának indoklásából – írja a Mediafax.
 
Az indoklás szerint a brit állampolgárok azzal, hogy tudatosan és szándékosan terjesztettek álhírt Romániában zajló, illegális fegyverkereskedésről, nemzetbiztonsági veszélynek tették ki az országot.
 
Múlt pénteken 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték a Sky News riportjának erdélyi szereplőit és az őket a stábbal összekötő férfit. A vád ellenük nemzetbiztonságot veszélyeztető álhír terjesztésében való bűnrészesség. Ezért a bűntettért akár öt év börtön is kiszabható. A letartóztatott férfiakat a fegyvertartási szabályok megszegésével és bűnszervezet létrehozásával is gyanúsítják.
 
Egyikük ügyvédje azt állította, védence Romániába kívánja hozatni a Sky News riporterét, Stuart Ramsayt, hogy hazugságvizsgáló géppel ellenőrzötten tegyen vallomást. A DIICOT korábban bejelentette már, hogy beidézik a brit újságírókat az ügyben.
 
A Sky News csapata Stuart Ramsay vezetésével olyan riportot készített Erdélyben, majd tett adásba, amely szerint Romániában katonai fegyvereket lehet szerezni csempészektől. A román álláspont szerint a Sky News riportja megrendezett volt, a brit stáb előre megírt forgatókönyv szerint dolgozott itt.
 
A vizsgálat során kiderült, hogy a Sky News által AK-47-es gépkarabélyként bemutatott fegyverek valójában törvényesen, engedéllyel tartott vadászpuskák, a megrendezett riport szereplői pedig pénzért beszervezett „színészek”, akik nemcsak mondandójukat, hanem terepszínű ruháikat és símaszkjaikat is a britektől kapták.
 
Stuart Ramsay a Twitterén tagad mindent, szerinte valós fegyvercsempészetről forgattak tényleges kereskedőkkel, harci fegyverekkel.
 

Hirdetés