Megszaladt a GDP

Hat százalékkal nőtt a második negyedévben. Az elsőben se nézett ki rosszul ez a statisztika.
Hirdetés
A bruttó hazai össztermék (GDP) 6 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, és 1,5 százalékkal az idei első negyedévvel összevetve – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet.
 
Az intézet gyorsjelentése szerint a szezonális hatásoktól megtisztított adatsor 5,9 százalékos bővülést mutat tavaly április-júniushoz képest. Az első negyedévben 4,2 százalékkal nőtt a román gazdaság 2015 első három hónapjához viszonyítva.
 
Az idei első fél évben 5,2 – szezonálisan kiigazítva 5 – százalékos GDP-növekedést regisztráltak a tavalyi év első feléhez képest. Ilyen mértékű növekedést nem produkált a román gazdaság a 2008-2009-es válság óta. 
 
Az elemzők viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy a növekedés legfőbb motorja – a januártól bevezetett négy százalékpontos áfa-csökkentés és a közalkalmazotti béremelések nyomán – a belföldi fogyasztás, és ezért hosszú távon aligha fenntartható. 
 
A fogyasztás az import ugrásszerű növekedését okozta, ami ismét lerontotta a külkereskedelmi mérleget, egyre nagyobb nyomásnak kitéve a lej árfolyamát – értékelte a Hotnews portál elemzője.

Hirdetés