Beperelheti a román állam a Sky News-t

Ha kiderül, hogy a román fegyverkereskedőkről szóló riport tényleg kamu volt.
Hirdetés

Pert indíthat a román állam a Sky News ellen, ha bebizonyosodik, hogy a  brit hírcsatorna stábja által állítólagos romániai fegyverkereskedőkről forgatott dokumentumfilmben megfogalmazott állítások nem felelnek meg a valóságnak. Erre Raluca Prună igazságügy-miniszter tett utalást pénteken, újságírói kérdésre válaszolva.

„Amennyiben a bemutatottak nem felelnek meg a valóságnak, a román államnak kötelessége lépni. Már meg is történtek az első lépések” – közölte a miniszter.

Mint megírtuk, a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) szerint a brit tévések előre megírt forgatókönyv alapján játszatták el három erdélyi személlyel a fegyverkereskedőket, és fizettek is nekik a színjátékért. A DIICOT csütörtökön este őrizetbe vette a stáb és a helyiek közötti kapcsolatot tartó Szanto Aureliant, valamint a videón fegyverkereskedőként megjelenő testvértpárt, Pantics Csabát és Pantics Leventét. Bűnszervezet létrehozásával, a nemzetbiztonságot veszélyeztető hamis információk terjesztésével, valamint fegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel gyanúsítják őket.

A DIICOT szerint a Sky News riportere a három román állampolgár segítségével, rosszhiszeműen forgatta le a riportot, és mivel az ügyészek úgy értékeli, hogy a brit újságírók tette veszélyeztetheti a nemzetbiztonságot, őket is kihallgatnák.

Hirdetés