Föld alá költözik a New York

Emeletről a pincébe: a Kolozsvári Magyar Napok képzőművészeti seregszemléje új helyszínt talált. Ugyanott kellemes környezetben elfogyaszthatunk egy kávét vagy sört is.
Hirdetés

Az Origo Kulturális Egyesület negyedik alkalommal rendezi meg a Mimesis művészeti fesztivált a Kolozsvári Magyar Napokon – méghozzá egy másik, az eddigitől több szempontból eltérő helyszínen. Aminek nem feltétlenül örül a KMN megszokott közönsége: a kiállítások eddigi otthona, a New York/Continental kávéház nemcsak művészeti térként, hanem fesztiválkocsmaként, a „Magyar Napok szíveként” működött.

Márkos Tünde képzőművész, az Origo elnöke az Insomnia kávéházban tartott kétnyelvű sajtótájékoztatón azonban elmondta: sikerült az előbbihez hasonló színvonalú kiállítóteret találni, az idei Magyar Napokon a Mimesis a Szépművészeti Múzeum, azaz

a Bánffy-palota alagsorába költözik.

„A Colectiv tragédiája után nem volt bátorságunk kibérelni a Contit” – jegyezte meg, álláspontja pedig nagyon is érthető a szálló épületének siralmas állapotára való tekintettel.

Idén 28 magyar és román nemzetiségű művész vesz részt a projektben, és több kísérőrendezvénnyel is kedveskednek a művészetkedvelőknek: Márkos Tünde kiemeli Losonczi Béla, a „halálból visszatért” magyarországi festő tárlatát.

Gergely Balázs KMN-főszervező azt is elárulta, hogy a Bánffy-palota udvara

egyfajta „chill zone”-ként működik,

ahol a változatos művészeti élmények – kiállítások, komolyzenei és dzsesszkoncertek – mellett kellemes hangulatban és környezetben lehet elfogyasztani egy kávét, sört meg egyebet.

Hirdetés

Ő még két képzőművészeti eseményre hívja fel a figyelmet: Markó Károly és követőinek nagyszabású tárlatára, illetve a Magyar Művészeti Akadémia kiállítására, amelyen kortárs magyar művészek munkáit mutatják be. (A Kolozsvári Magyar Napok kiállításainak, tárlatainak listája itt érhető el.)

Dorel Găină vizuális művész, a Mimesis egyik meghívottja az idei kiadás címére hívja fel a figyelmet: a Conti-mentális terek azt jelképezi, hogy

„visszük magunkkal a Contit”

– fizikai értelemben, a New York szállóból a Bánffy-palota alagsori termeibe, a „titokzatosság zónájába”, de egyfajta szellemi határátlépés gyanánt is, egy új konceptuális projektként. A fiatalos, lázadó, avantgárd szellem azonban, amely az Insomnia kulturális kezdeményezéseihez kötődő művészeket jellemzi, ugyanaz marad.

„A Conti-mentális terek meghívó egy másfajta gondolkodásra” – fejtette ki ékes magyarsággal a kolozsvári román művész. 

Hirdetés