A magyar olimpiai teljesítményt dicsérik a román médiában

Milyen kicsi ország, megis mennyi aranyérme van!
Hirdetés

Magyarország óriási éremkincse. Hogyan adnak nekünk sportleckét a magyarok az olimpián – ezzel a címmel közölt írást az egyik legnépszerűbb román hírtelevízió weboldala, a Realitatea.net. A cikk kiemeli, hogy Magyarország lakossága tízmillió alatt van, tehát a fele a romániainak, mégis lehengerlő olimpiai teljesítményt tudnak felmutatni – nemcsak most, Rióban, hanem a korábbi világversenyeken is.

Az érmekkel borított Hosszú Katinka fotójával illusztrált és a korábbi magyar olimpiai teljesítményeket is lajstromozó cikk megemlíti, hogy Magyarország már négy aranyérmet szerzett Rióban (Szilágyi Áron eredménye akkor még nem volt ismert), miközben Románia egyet sem.

Ebben nincs semmi meglepetés, nem is Orbán Viktor érdeme, ahogy sokan hiszik, egyszerűen arról van szó, hogy a magyarok következetesen fejlesztik a sportteljesítményüket, különböző programok révén, a magyar sportolók pedig rendkívül ambíciósak.

A legtöbb olimpiai érmet a hagyományosan magyar sportágazatokban érik el, vívásban, úszásban, kajak-kenuban. A magyaroknak nincs tengerük, de vannak tavaik, folyóik, és ezeket kihasználják – emlékeztet a szöveg. Ráadásul Budapesten tízesével, sőt százasával vannak olimpiai medencék, Romániában alig néhány. „Mekkora szégyen!” – jegyzi meg a szerző.

„Sok budapesti lakos – akár hivatásos sportoló, akár egyszerű sportkedvelő – napja hajnalban a medencében kezdődik. Néha pedig az olimpián végződik, a dobogó legmagasabb fokán” – zárul a Realitatea anyaga.

Hirdetés