Iohannis: Anna királyné a kortárs Románia jelképe

A román és a moldovai államfő is részvétlátogatást tett a volt román király feleségének ravatalánál, a Peleș-kastélyban.
Hirdetés

Klaus Iohannis román és Nicolae Timofti moldovai államfő is részvétlátogatást tett szerdán a sinaiai Peleș-kastélyban, ahol felravatalozták a múlt héten elhunyt Anna címzetes királyné, I. Mihály román exkirály felesége holttestét. A 92 éves korában múlt héten elhunyt Bourbon Anna pármai hercegnő, 1948-ban lett I. Mihály felesége, miután a román uralkodót a háború után hatalomra került kommunisták lemondatták a trónról. Annát így valójában nem koronázták meg, de a királyi ház iránt 1990 után növekvő megbecsülést tanúsító románok uralkodóként tisztelik.

A Svájcban elhunyt címzetes királyné hamvai kedden érkeztek a királyi családnak csaknem egy évtizede visszaszolgáltatott Peleș kastélyba, ahol – a nyilvánosság kizárásával – a rokonok és közéleti személyiségek vehetnek búcsút tőle. A koporsót szerda este szállítják át Bukarestbe, a jelenleg szépművészeti múzeumként működő egykori királyi palotába: itt

a következő két napon bárki leróhatja kegyeletét a címzetes királyné ravatalánál.

Szerda reggel Klaus Iohannis köztársasági elnök fejezte ki részvétét Sinaián Margit trónörökös hercegnőnek, akit a szintén súlyos beteg, 95. évében járó Mihály exkirály márciusban a „korona őrévé” nevezett ki. „Egyszerűsége és emberi melegsége, magatartásának és hűségének személyes példája a kortárs Románia jelképei közé helyezi Anna királynét” – írta az elnök a királyi kastélyban nyitott gyászkönyvbe. Később Dacian Cioloș miniszterelnök is felkeresi a Peleș-kastélyt.

Fotó: Libertatea.ro/Marian Negotei

Kora délután Nicolae Timofti, a Moldovai Köztársaság elnöke és felesége is részvétlátogatásra érkezett Sinaiára. Moldova – Romániához hasonlóan – nemzeti gyászt hirdetett augusztus 13-ára, amikor Mihály exkirály feleségét eltemetik Curtea de Argeșen, a román uralkodók hagyományos nyughelyén. A bukaresti média úgy értékelte: a román állami vezetők személyes részvétlátogatásukkal próbálták ellensúlyozni, hogy – a köztársasági alkotmány miatt –

megtagadták a királyi családtól az állami temetést.

Hirdetés

A moldovai államfő látogatása viszont inkább a volt szovjet tagköztársaságnak a Romániával közös történelmi gyökerekhez való ragaszkodását, Bukaresthez és az Európai Unióhoz való közeledését hivatott demonstrálni.

Anna királynét szombaton temetik el a Curtea de Argeșen épült új ortodox székesegyházban. A királyi ház közölte: a svájci rezidenciáján leukémiával kezelt Mihály király nem lesz jelen a temetésen, mert orvosai szerint nem tudná elviselni az utazással járó fizikai és a gyászszertartással járó lelki megpróbáltatást.

Hirdetés