A PNL megmondja, miért akarja a PSD az RMDSZ-szel együtt megbuktatni a Cioloş-kormányt

Mert könnyítenék a külföldön élő voksolók regisztrációját. Marhaság – válaszolta a PSD elnöke.
Hirdetés
A Nemzeti Liberális Párt alelnöke, Mihai Voicu erősnek szánt találgatást indított a tippversenyen, miszerint miért akarja a Szociáldemokrata Párt (PSD) az RMDSZ-szel együtt megbuktatni Dacian Cioloş szakértői kormányát. 
 
A PSD bizalmatlansági indítványt nyújtana be a parlamentben, az RMDSZ pedig nem zárkózik el a kormánybuktatás ötlete elől. A liberálisok alelnöke szerint azért, hogy így kaszálják el a kormánynak azt a tervét, hogy online regisztrációval és pótlistával könnyítse a külföldi voksolók szavazását. A román diaszpóra ugyanis hagyományosan a jobboldalra szavaz, se a PSD-nek, se az RMDSZ-nek nincs erős szavazótábora a külföldön élő román állampolgárok között.
 
Semmi kifogásuk a kormányrendelet parlamenti benyújtása ellen, mondta Liviu Dragnea, a PSD elnöke. Szerinte „marhaság” és „hazugság” ebben keresni a bizalmatlansági indítvány okát.
 
A PSD egy hete lengette be a bizalmatlansági indítvány ötletét, amikor több veterán is jelezte, hogy adófizetési kötelezettséget kér rajtuk számon az adóhatóság az új adótörvénykönyv értelmében. Dacian Cioloş akkor egyértelművé tette, hogy a veteránok adómentességét még a Ponta-kormány idején törölték el, ő pedig intézkedni fog, hogy kormányrendelettel ezt visszaállítsák.
 
A választási törvényt módosító kormányrendelet tervezetét augusztus 15-én bocsátják közvitára. A rendelet célja az, hogy legalább ugyanannyi külföldi szavazókörben lehessen szavazni, mint a 2014-es elnökválasztáson, mert a tavalyi év végén módosított választási törvény a szavazókörök háromnegyedét felszámolná például Spanyolországban és Olaszországban. Azt is módosítanák, hogy pótlistára feliratkozni ne csak a követségeken legyen lehetséges, hanem mindegyik külföldi szavazókörzetben.

Hirdetés