Figyelem: a kánikula halálos lehet!

24 óra alatt három halálos áldozatot követelt a nagy meleg. Figyeljünk oda, vigyázzunk magunkra és egymásra.
Hirdetés

Mindannyian ismerjük vagy bár hallottunk a nagy meleg okozta káros hatásokról, de azért nem árt őket néha elismételni: ájulás (hőkollapszus), napszúrás, kiszáradás, hőguta, hogy csak a gyakoribbakat említsük. A kánikula nyilván mindenkit másképp csap oda. A legveszélyeztetettebb kategóriák a krónikus betegek, az idősek és a gyerekek. Rájuk tehát különösen figyeljünk oda. Ha lehet, ne menjünk ki a napra délelőtt tíz és délután hat óra között, igyunk sok folyadékot (persze nem sört vagy egyéb alkoholos italokat!) és – hacsak nem utáljuk kimondottan a műfajt – legyen a fejünkön valamilyen fedő.

Ha nem így teszünk, ezekben a dögmeleg, sárga jelzéssel teletűzdelt napokban könnyen pórul járhatunk. Sőt, a kánikula akár halált is okozhat. Nem vicc! A hőség három személy halálát is okozta az elmúlt 24 órában.

A iași-i szemétszállító vállalat egy 43 éves alkalmazottját munka közben érte a halál a szerdai nap folyamán. A kollégák azonnal mentőt hívtak, amikor a férfi rosszul lett, ám a szakembereknek nem sikerült megmenteni az áldozatot.

Egy 70 éves Vaslui megyei férfi a piacról hazafele menet vesztette életét. A harmadik halálos áldozatot Argeș megyéből jelentették: egy pásztor legeltetés közben halt meg.

És a kánikula tovább tart, egészen a hétvégéig. Tehát kérjük, nagyon vigyázzanak. Magukra is, egymásra is.

Hirdetés