Terroristákat finanszírozhattak romániai pénzből

A Panama-iratok kiboríthatják a bilit.
Hirdetés

Vannak arra utaló jelek, hogy adóparadicsomokban nyitott bankszámlákon keresztül romániai pénzek jutottak terroristákhoz, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) máris dolgozik az ügyön – közölte Neculaie Plăiaşu, a Pénzmosás Elleni Hivatal elnöke.

A hivatal hat esetben értesítette a SRI-t, amely korábban 11 gyanús tranzakciós esetet már továbbított az ügyészségnek kivizsgálásra. Ezek egy része a Panama-iratokban is szerepel.

Plăiaşu szerint a hivatal összesen 286 jogi és magánszemélyt azonosított, akik panamai bankszámlákon folytattak tranzakciókat, a műveletek azonban törvényesek voltak.

A hatóságok most összevetnék a Panama-iratokban szereplő több mint száz román állampolgár nevét a saját névsorukkal. Ezért hivatalosan kérték az Országos Oknyomozó Újságíró Központot, hogy bocsássa a rendelkezésükre az adatbázist.

A Pénzmosás Elleni Hivatal egyébként még 2015-ben azonosított 4600 gyanús tranzakciót. A vizsgálatok nyomán kiderült, hogy ebből 4200 törvényes. Négyszáz esetet továbbítottak az ügyészségnek, ebből 11 tranzakció panamai számlákkal történt, ciprusi közvetítéssel.

Hirdetés