Kié legyen a kürtőskalács? Románoké, magyaroké közösen!

Lényegében ezt javasolja Tánczos Barna szenátor.
Hirdetés

A kürtőskalács levédése körüli nézeteltérésekre „az egyetlen megoldás az lehet, ha a kürtőskalács márkanév levédését Románia és Magyarország közösen kérvényezi Brüsszelben” – ezt ajánlja közleményében Tánczos Barna, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Tánczos ezt annak kapcsán nyilatkozta, hogy a kürtőskalács földrajzi eredetvédelme, illetve az elmúlt napok sajtóinformációi kapcsán – miszerint a kürtőskalács egy „román asszony találmánya” lenne – magyarázatot kért Achim Irimescu mezőgazdasági minisztertől.

Mint ismeretes, a tárcavezető egy hagyományos ételekről szóló romániai konferencián beszélt erről. Irimescu akkor elmondta, hogy Románia le akarja védeni a kürtőskalácsot oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termékként (PGI). Kijelentette, hogy a süteményt először Erdélyben egy román nemzetiségű asszony készítette 1784-ben, aki magyar állampolgár volt.
A sütemény első receptje Dániel Istvánné Gróf Mikes Mária 1784-es keltezésű erdélyi szakácskönyvében bukkant fel – ő lehet tehát az a „román asszony”, akiről a miniszter beszélt.

„Beszélgetésünk során a miniszter cáfolta, hogy ő ilyet állított volna, mi több, elmondása szerint ő pontosan azt hangsúlyozta: mivel a kürtőskalács Erdélyből származik, Romániának joga van kérni annak európai uniós bejegyzését” – közölte Tánczos. Mivel azonban a miniszter is elismeri, hogy a kürtőskalács nem román termék, úgy gondolja, a közös levédés az egyetlen megoldás.

Elmondta, a napokban Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke is egyeztetett a témában Semjén Zsolttal, Magyarország miniszterelnök-helyettesével és Fazakas Sándorral, Magyarország földművelésügyi miniszterével, és ő is hasonló javaslatot fogalmazott meg, amelyre a magyar kormány képviselői részéről pozitív visszajelzést kapott.

Hirdetés

„Remélem, hogy a következő napokban, hetekben elindulnak a hivatalos tárgyalások a két ország mezőgazdasági szaktárcái között, és ez a huzavona mihamarabb rendeződik” – nyilatkozta Tánczos Barna.

 

Hirdetés