Továbbra is székelyzászló-fóbiában szenved Hargita megye prefektusa

Az a baja, hogy a közgyűlés megint ezt fogadta el megyezászlóként. Úgyhogy megint bírósághoz fordult.
Hirdetés

Megtámadta a Hargita megyei törvényszéken a prefektus a megyei önkormányzat azon határozatát, amelynek értelmében a székely zászlót választották a megye zászlajává.

Adrian Jean Andrei szerint a döntéssel a megye közgyűlése több törvényt törvényt és az alkotmányt is megsértette, és úgy véli, az önkormányzat nem vette figyelembe a megye minden lakosának jogait és érdekeit.

A prefektus a Maros megyei törvényszék korábbi ítéletére hivatkozik, amelyben érvénytelenné nyilvánította a megyei közgyűlés előző, hasonló tárgyú döntését. Az ítélet többek között azért marasztalja el a határozatot, mert a bírák úgy vélik, a zászló „monoetnikus”, azaz csupán egyetlen nemzet jelképeit tartalmazza, vagyis nem reprezentatív a megye teljes lakosságára nézve, lévén, hogy ott románok is élnek.

A Hargita megyei közgyűlés tavaly decemberben fogadta el ismét megyezászlóként a székely zászlót.
2009-ben is ezt szavazta meg az önkormányzati testület, az akkori határozatot 2012-ben semmisítette meg jogerősen a marosvásárhelyi táblabíróság.

Hirdetés

A román tanácsosok kifogásolták, hogy a megyezászlón nem jelenik meg semmi, ami a románság jelenlétére utalna a megyében.

A felkínált öt változat közül bármelyiket megszavazták volna, ha felkerül rá a valamiért dák jelképnek tartott, vörös tölgylevél, számol be a portál a tanácsülésről.
 

Hirdetés