Malina Hedvig ügye magyar bíróságra kerülhet

Emlékeznek még a nyitrai lányra, akit azért vertek meg, mert magyarul beszélt? Nem, még nem ért véget a kálváriája.
Hirdetés

Zsák Malina Hedvig kérvénye alapján az ügyében illetékes Nyitrai Járási Bíróság kérelmezte a szlovák igazságügyi tárcánál a fiatal nő ellen hamis tanúzás miatt folyó eljárás magyarországi bíróságnak történő átadását – írja az Új Szó című pozsonyi napilap. A minisztérium még nem döntött az ügyben.

Zsák Malina Hedvig ellen 2014 decemberében nyújtott be vádindítványt a főügyészség hamis tanúzás miatt. Az egykori nyitrai diáklányt azzal vádolják, hogy nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy 2006. augusztus 25-én megtámadták őt, mert magyarul beszélt.

Csakhogy 2013-ban Zsák Malina Hedvig családjával (férjével és két gyermekével) Magyarországra, Győrbe költözött. A költözést azzal indokolta, hogy az ellene folytatott eljárás során ő és családja sorozatos meghurcoltatásnak volt kitéve. A Nyitrai Járásbíróság a főügyészség vádindítványát pedig azzal az indoklással utasította el, hogy sérült a vádlott védelemhez való joga, mert az ügyészség nem fordította le magyar nyelvre a vádiratot – amihez Hedvignek, magyar állampolgárként, joga van.

Most a szlovák igazságügyi minisztérium döntésén múlik, hogy a Malina-ügy átkerül-e egy magyarországi bíróságra.

Malina Hedviget
2006-ban verték meg ismeretlenek az utcán, állítása szerint azért, mert magyarul beszélt a mobiltelefonján. Az elkövetőket a rendőrség nem fogta el, Malina Hedviget viszont eljárás alá vonta, és pszichiátriai vizsgálatot is kezdeményeztek ellene. Az ügy nagy nemzetközi visszhangot váltott ki, és jelentős feszültséget okozott Szlovákia és Magyarország viszonyában – még Robert Fico és Robert Kalinák akkori belügyminiszter is megszólalt az ügyben.
2012 februárjában a szlovák kormány már nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügyével összefüggésben. Akkori közleményében Pozsony elismerte, bizonyos körülmények kétségeket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy sérülhettek a panaszosnak az általános emberi jogi charta által biztosított jogai. A fiatalasszony elleni eljárás azonban máig nem zárult le.

Hirdetés