Tóásó Előd nem vehet részt a saját perének tárgyalásán

Ugyanis nem kapta meg a vízumot Amerikába. Sőt, a testvére beutazási engedélyét is visszavonták az utolsó pillanatban.
Hirdetés

Nem ért véget Tóásó Előd kálváriája – írja a Magyar Nemzet. A hat év fogság után, tavaly Bolíviából kimenekített férfi nem kapta meg a vízumot az Amerikai Egyesült Államokba.

Tóásó azon a peren vett volna részt, amelyet többedmagával kezdeményezett az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróságon Bolívia ellen. A bíróság befogadta az ügyet: eszerint Bolíviának három hónapja van arra, hogy békés úton megegyezzen a sértettekkel, vagy eddig be nem mutatott bizonyítékokkal álljon elő, ellenkező esetben a bíróság dönt a kártérítés mértékéről.

Tóásó Előd és társai ügye, mint ismeretes, 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, mindkettőjüket az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt vizsgálati fogságban tartották.
Tóásót és Mario Tadicot ez év február 20-án fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év és tíz hónapi szabadságvesztésre ítélték. Az ítélet vádalku és a vádlottak által kért rövidített eljárás keretében született. Mivel mind Tóásó, mind Tadic csaknem hat éve őrizetben volt, büntetésüket már letöltötték.
Tóásót és Tadicot tavaly áprilisban menekítette ki Bolíviából a Baptista Szeretetszolgálat a magyar külügyminisztérium technikai segítségével.

Tóásó Előd és nővére, Dénes Edit személyesen tanúskodott volna a bíróságon, és – mint az MN írja – az ügyet érdemben befolyásoló bizonyítékokat adtak volna át. Tóásónak március 7-ére érvényes repülőjegye is volt, ám az amerikai hatóságok, hosszas huzavona után, megtagadták a beutazási engedélyt. Sőt, tizenkét órával a repülőgép indulása előtt testvérével – aki korábban megkapta az elektronikus beutazási engedélyt – is közölték, hogy „frissítették” a státusát, vagyis ő sem utazhat be az Egyesült Államokba.

A Magyar Nemzet munkatársa, Lukács Csaba tegnap a budapesti repülőtéren fültanúja volt annak, hogy a lengyel légitársaság alkalmazottai azt kérdezgették egymástól, megérkeztek-e már a Tóásó-testvérek, mert az amerikai hatóságok azt kérték, hogy már a Varsóba tartó gépre se engedjék fel őket.

Hirdetés