Kiáll Tőkés mellett, és Johannist bírálja a Temesvár Társaság

Hiszen Tőkés csupán a szólásszabadság jogával élt, ami egy jogállamban nem lehet alkotmányellenes.
Hirdetés

Kiállt Tőkés László mellett Temesvár Társaság, és bírálta Klaus Johannis államfőt, amiért csütörtökön szociáldemokrata párti (PSD) politikusok javaslatára visszavonta az európai parlamenti képviselőtől, az erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökétől a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát, amelyet 2009-ben kapott az 1989-es forradalom idején szerzett érdemeiért.

A társaság hétfői közleményében emlékeztet: az EP-képviselő, aki annak idején református lelkészként szolgált Temesváron, a forradalom 20. évfordulóján bátorsága és méltósága legmagasabb elismeréseként kapta a kitüntetést, miután személyes példájával hozzájárult a román nép kommunista diktatúra elleni felkelésének kirobbantásához.

„Álláspontunk szerint Tőkés László a romániai forradalom jelképe volt, és az is marad, ahogy az az érdemrend odaítélésének indoklásában is állt” – szögezi le a közlemény.

„A kitüntetés visszavonásának ürügyéül bizonyos, „alkotmányellenesnek” mondott kijelentéseit hozták fel. Egy jogállamban azonban a szólásszabadság jogával élni nem lehet alkotmányellenes

Hirdetés

A Temesvár Társaság legfőbb, a forradalom után megfogalmazott Temesvári Kiáltványban is rögzített célja az alapvető emberi jogok, védelme, amelyek egyik legfontosabbika a szólásszabadság. A Temesvár Társaság álláspontja szerint elhamarkodott döntéssel állunk szemben, ezért annak azonnali újbóli megfontolását kéri” – áll a Temesvár Társaság állásfoglalásában.

Mint ismeretes, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Victor Ponta akkori kormányfő javaslatára indított hadjáratot Tőkés ellen, miután az 2013-ban Tusványoson arra kérte Orbán Viktor magyar kormányfőt: az osztrák állam és a dél-tiroli németek kapcsolatának mintájára Magyarország vállaljon védhatalmi szerepet az erdélyi magyarok fölött.
 

Hirdetés