Kovács Péter: a Cemo tevékenysége az RMDSZ bírálata

Az RMDSZ-nek igenis joga van árnyékjelentést készíteni – mondja.
Hirdetés

Az RMDSZ-nek minden joga és kötelezettsége megvan ahhoz, hogy árnyékjelentést készítsen az az Európa Tanácsnak (ET) ahhoz a jelentéshez, amelyet Románia a kisebbségvédelmi keretegyezmény végrehajtásáról nyújtott be az ET-nek – reagált szerdán Kovács Péter ügyvezető elnök a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) állításaira.

A Cemo szerint ugyanis az RMDSZ nem független civil szervezet, ezért nem nyújthat be a magyar közösség nevében árnyékjelentést az ET-hez.

Az RMDSZ közleménye szerint Kovács azt mondta: az ET nemzeti kisebbségek védelmére vonatkozó keretegyezményével kapcsolatban van egy előírás, miszerint a civil szervezetek mellett a kisebbségi szervezetek is megfogalmazhatják álláspontjukat a nemzetközi egyezmény alkalmazásáról szóló országjelentés kapcsán. Ez „bizonyára elkerülte a Cemo vezetőinek figyelmét” – mondta Kovács.

„Őszinte meglepetésként érne, ha a marosvásárhelyi CEMO egyszer csak valami mellett és nem valami ellen foglalna állást. Sokszor úgy érzem, hogy ezt a civil szervezetet nem elsősorban a cél elérése érdekli, hanem az RMDSZ bírálatában merül ki a tevékenysége” – szúrt oda a civileknek az ügyvezető elnök.

Kovács szerint az RMDSZ árnyékjelentése – amelyet várhatóan a jövő héten véglegesítenek – érinteni fogja a diszkrimináció, a kultúra és restitúció, a tolerancia és párbeszéd, a szabad gyülekezés és társulás, a vallásszabadság, a nyelvhasználat, a kétnyelvű feliratok, az anyanyelvi oktatás témáit is.

Hirdetés