Az egész kézilabda-szövetség szív a rasszista zilahi drukkerek miatt

Durván rászálltak az ellenfél afrikai származású játékosára – a klub és a szövetség bánja.
Hirdetés

Megbírságolta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a Zilah KK kézilabdaklubot, valamint a Román Kézlabdaszövetséget a Zilah és a Nagybánya néhány héttel ezelőtti női bajnoki mérkőzésén a zilahi szurkolók által tanúsított rasszista magatartás miatt.

A hazai drukkerek a mérkőzésen „megtalálták” maguknak a Nagybánya francia válogatott klasszisát, az afrikai származású Allison Pineau-t, és folyamatosan huhogtak, pfujjoltak, amikor hozzá került a labda. A nagybányaiak ezt a játékvezetőknek is jelezték, akik semmit sem tettek az ügyben.

Nem szerepelt az incidens a szövetség megfigyelője által a mérkőzésről készített jelentésben sem, holott a televíziós közvetítésből is egyértelműen kiderült, hogy a zilahi szurkolók származása miatt pocskondiázták a kétszeres világbajnoki ezüstérmes, 2009-ben a világ legjobb női kézilabdázójává választott klasszist.

A CNCD most 5000-5000 lejes bírságot rótt ki a zilahi klubra és a kézilabda-szövetségre, 3000 lejre büntette a szövetségi megfigyelőt, a két játékvezetőt pedig 2000-2000 lejre.

Hirdetés

A kézilabda-szövetség fegyelmi bizottsága február 15-én 2000 lejre bírságolta a zilahi csapatot, és úgy döntött, a következő hazai mérkőzését zárt kapukkal, azaz közönség nélkül kell lejátszania.

A szövetség fellebbviteli bizottsága azonban megsemmisítette a döntést, arra hivatkozva, hogy a felvételekből szerintük nem derült ki egyértelműen, hogy a hazai drukkerek rasszista megnyilvánulásokkal vádolhatók.

Hirdetés