Tíz érdekesség az elmúlt évtizedek Oscar-gáláiról

Bónuszként pedig néhány kulisszatitok az idei díjátadóról.
Hirdetés

Már csak pár óra, és megkezdődik az amerikai filmszakma által legjobbnak ítélt  2015-ös alkotások díjkiosztó ünnepsége a hollywoodi Dolby Színházban, és végre kiderül, meglesz-e várva várt Oscar-díj Nemes Jeles Lászlónak a Saul fiáért. Addig is, összeszedtünk néhány érdekességet az elmúlt évtizedek gáláiról, és bónuszként néhány kulisszatitkot az idei átadóról.

  1. Magyarország utoljára 2013-ben A nagy füzettel képviseltette magát a kilences listán. Szabó István Hanussen című alkotása óta nem jelöltek magyar filmet Oscarra a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. Huszonhat éve nem került magyar film a legjobb öt közé.Szabó István Mephistója az első és utolsó magyar nagyjátékfilm volt, amely Oscart nyert.
  2. Az első Oscar-díjas film a Wings volt 1928-ban, ez egyben az egyetlen némafilm, amelyet a legjobb film kategóriában ismertek el. Az első nyertes hangosfilm a Broadway Melody (1929), az első Oscar-díjas színes film az Elfújta a szél (1939) volt. Az első nem Hollywoodban készült, a legjobb film kategóriában diadalmaskodó alkotás a Hamlet (1948) című angol film volt.
  3. A legjobb idegen nyelvű film díját 1956-ban osztották ki először, akkor a Federico Fellini által rendezett Országúton diadalmaskodott.
  4. Először 1961-ben nyert a legjobb színész és színésznő kategóriában is külföldi színész, az osztrák Maximilian Schell és az olasz Sophia Loren. Az elmúlt években jellemzően európai színészek nyertek.
  5. 1983-ban Linda Hunt volt az első nő, aki nadrágszereppel győzött, 1986-ban Marlee Matlin lett az első fogyatékos, siketnéma Oscar-díjas.
  6. Posztumusz díjat a színészek közt Peter Finch (1976) és Heath Ledger (2009) kapott.
  7. A leghosszabb, öt és fél perces köszönőbeszéd 1942-ben Greer Garson színésznőtől, a legrövidebb, mindössze három másodperces Joe Pesci szájából hangzott el.
  8. A filmek közt az abszolút csúcsot a Gyűrűk Ura – A Király visszatér tartja, amely 2003-ban mind a 11 jelölését díjra váltotta.
  9. „Összetettben” Walt Disney az abszolút csúcstartó, aki különféle címeken 26 Oscart vehetett át.
  10. Női rendezőt csak egyszer díjaztak: Kathryn Bigelow A bombák földjén című háborús drámájával nyert (2009). Julia Philips első női producerként vehetett át Oscar-díjat 1973-ban, A nagy balhéért.

Az idei gáláról tudni lehet:

  • A színfalak mögötti szobát az áramvonalas formákkal, rozsdamentes acél kiegészítőkkel és könyvespolcokkal egy modern hollywoodi luxuslakás mintájára rendezték be. Kandalló és a nagyképernyős tévé is tartozik a cserepes fákkal zölddé varázsolt berendezéshez.
  • A belépőt rögtön egy életnagyságú Oscar-szobor és David O. Selznick Elfújta a szél című filmjének posztere fogadja.
  • A falakon több Rolex óra mutatja a pontos időt: nehogy lekéssék jelenésüket a díjat átadó sztárok, Steve Carell, Tina Fey, Chris Evans, Benicio Del Toro és a többiek.
  • A bár melletti falat teljes egészében betölti egy esti Los Angelest ábrázoló fotó, de számos film egy-egy kinagyított képe is látható a szobában Robert Redford és Paul Newman portréjával együtt.
  • A díjátadót követő fogadáson Wolfgang Puck séf állította össze a menüt, melyben idén is minden földi jó szerepel. Lesz homár, királyrák, szarvasgomba, és Oscar-szobrot formáló cake pop sütik is.  Ami az italokat illeti, lesznek koktélok, pezsgő és egy különlegesen, az alkalomra készült bor is.

Hirdetés