Bogdan Diaconu elismeri, hogy a kétnyelvű feliratok törvényesek!

Persze csak egy Facebook-üzenetváltásban. Hans Hedrich közzétette a beszélgetést. Tessék, lehet olvasni.
Hirdetés

A – például a romániai magyar etnikumúak elleni – manipulatív és uszító állásfoglalásairól ismert Bogdan Diaconu képviselő saját állítása szerint 2015-ben benyújtott egy törvénytervezetet annak érdekében, hogy „a romániai intézményekben tiltsák be a magyar nyelv használatát”.

Félretéve azt a nevetségesen diszkriminatív dolgot, hogy BD véleménye szerint csak a magyar nyelvet kellene kizárni, míg a többi romániai „kisebbségi” népesség nyelveit nem, félretéve azt is, hogy a „kisebbségi” nyelveket NEM tekintik hivatalos nyelveknek és ezért elég ritkán vagy egyáltalán nem használják a közigazgatásban (kommunikálási, nem hivatalos nyelvként), Diaconu politikus úr olyasmin háborodik fel, amiről ő maga is elismeri, hogy… TÖRVÉNYES.

Ennek bebizonyításához közzéteszek egy magánjellegű FB-üzenetváltást, melyet 2015 augusztusában/szeptemberében folytattam vele. Mivel egy közérdekű témáról folytatott párbeszédről van szó és nem tartalmaz magánjellegű elemeket, úgy vélem, indokolt az említett beszélgetés – vagy jobban mondva párhuzamos monológ – közzététele, annál is inkább, mert ez a politikus (akit az FB-n számos FB-ismerősöm is kedvel!) mára már – törvény által tiltott – félkatonai csoportosulások létrehozásánál tart, melyekkel az ideológiáját és érdekeit akarja terjeszteni.

A köztem és BD között folyt üzenetváltás két témával foglalkozott:

1. Azzal a ténnyel, hogy BD durva módon manipulálta a közvéleményt, amikor abban az időszakban közzétett egy fényképet a székelyudvarhelyi helyi rendőrség járművéről, melyet – BD állítása szerint – kizárólag magyar nyelven feliratoztak, azt állítva, hogy ezáltal abban a városban, illetve azokban a térségekben gyakorlatilag kiszorították/betiltották a román nyelvet. De a manipulációt nagyon gyorsan leleplezték azok a fényképek, melyek bizonyították, hogy a helyi rendőrségi jármű többi oldalán román nyelvű vagy román és magyar nyelvű feliratok vannak.

2. Azzal a ténnyel, hogy BD felháborodott a FB-on egyes Hargita megyei bíróságok/törvényszékek (kétnyelvű) feliratai miatt, azt állítva, hogy azokon csak magyar (!) felirat van, és hogy ezzel a román nyelvet többé-kevésbé betiltották abban a megyében.

Ilyen „történelmi” háttérrel érteni fogják a BD-vel folytatott beszélgetésem közzétételét is: ahogy azt lejjebb látni fogják, a politikus elismeri, hogy a magyar nyelv – román nyelv melletti – használata a hivatalos feliratokon tökéletesen törvényes. És akkor természetes módon vetődik fel a kérdés:

miért hazudik és miért manipulálja tudatosan és kitartóan a közvéleményt?

Miért uszít ezáltal egy olyan etnikai csoport elleni gyűlöletre, mint például a magyarok?

Egyértelmű, hogy sok jóhiszemű román valódi gondnak érzékeli a BD és más hozzá hasonlók által ipari méretekben gyártott és professzionális–merkantilista módon piacra dobott „laboratóriumi” interetnikai gyűlölet kérdését. Csakhogy ez egy elég absztrakt, ködös, távoli, kétértelmű, valahol egy távoli földrajzi térben zajló gond marad; olyan gond, mely olyan csoportokat érint, melyekről az iskolában NEM tanítottak szinte semmilyen POZITÍV dolgot, a média ezzel szemben gyakran negatív kontextusban foglalkozik velük, a románok ellenségeiként mutatja be őket és így tovább.

A magyarok számára (és nem csak), akik ennek a kvázi történelmi, az utóbbi évtizedekben éppenséggel a román állam, illetve a köztisztviselők vagy az állami struktúrákhoz közelálló személyek által generált gyűlöletnek az alanyai, ez a gond valódi és a személyes életükre, valamint összességében a romániai magyarok jövőbeni lehetőségeire negatívan kiható tényező. Képzeljék el, hogy önök a magyarországi román közösséghez tartoznak és a magyar politikusok folyamatosan önök ellen uszítanának a legbárdolatlanabb manipulálásokkal élve, tudván, hogy ezért majd számos nemzettársuk megtapsolja őket…

Ezért a hallgatás semmiképpen sem tekinthető megoldásnak

(még kevésbé „jóérzésűnek”), és olyan jogos és törvényes óhajok teljesítésének halogatása pedig, mint amilyen az úgynevezett „nemzeti kisebbségekre” vonatkozó nemzeti és nemzetközi törvények végrehajtása, arra hivatkozva, hogy Romániában vannak ennél „fontosabb” kérdések vagy hogy „még nincs itt a megfelelő pillanat” illúzió és önáltatás, illetve kollektív hazugság. Tehát kezdjünk el beszélni, érvekkel és racionálisan, azokról a valódi kérdésekről, melyek POLGÁRI hozzáállással megoldhatók és melyeket meg is kell oldani, mint ahogy oly sok más valódi kérdést is, melyek egy XXI. századi európai társadalomban felmerülnek.

———

(A kiemelések tőlem származnak.) (A Facebook-beszélgetés helyesírását, központozását az eredeti formájában közöljük – a szerk.)

2015. augusztus 30., 02:25

HANS HEDRICH

jó estét, engedelmével privátban is elküldöm ezt az üzenetet (…) nyitott vagyok racionális érvek cseréjére önnel

tisztelt diaconu „úr”!

01. úgy tűnik, hogy minden áron alaposan el akarja rontani a „karmáját” – ezekkel a tudatos és szisztematikus hazugságaival! a kérdéses jármű túlnyomórészt román feliratozású és ráadásként szerepel rajta magyarul is – a székelyföldi őshonos népesség nyelvén! hihetetlennek fogja tartani, de a nemzetközi jog és a némiképp demokratikus országok gyakorlata szerint egy többetnikumú régióban MINDEN ott lakó csoport ŐSHONOS – ilyenek a székelyek is székelyföldön!

02. még romániában is, mely magát – a tényleges helyzettel ellentétes módon – NEMZETállamnak nevezi, a kétnyelvű feliratok tökéletesen törvényesek és ezen kívül előírják őket azok a nemzetközi szerződések ia, melyeket RO aláírt – és melyeket minden áron igyekszik be NEM tartani…

03. nem utolsó sorban, a románok 1918. december 1-én megígérték az erdélyi nemzetiségeknek a saját nyelv használatát a közigazgatásban – mely ígéretet még 95 év eltelte után SEM tartanak be! ha ön valóban az igazságot keresi és felháborítja (bármely csoport) nacionalizmusa, akkor biztosan terjedelmes cikkeket szentelne ennek vagy más, hasonlóan időszerű témának is: (pl.) a hargitai román etnikumú elitek, MOLDOVAN IPJ-főnök úr (megyei rendőr-főkapitány – a szerk.) egy volt kommunista pribék, mircea duşa pedig (a Ponta-kormány honvédelmi minisztere volt – a szerk.), aki minden alkalommal a zászlókon nyammog, notórius fatolvaj – és nagyjából ennyi.

04. a sors iróniája, hogy általában a nem erdélyi románok szoktak a leggyakrabban a magyarok elleni gyűlöletre uszítani – az utolsó nagy etnikai csoport ellen, mely még nem hagyta el erdélyt a román nacionalista politika miatt. úgy tűnik, ön is erdély etnikai megtisztításáról álmodozik, mint a néhai ceauşescu vagy a funarhoz és vadimhoz hasonló etnobűnözők…

05. az i-n pedig a pont: egy ország őshonosainak joguk van belső önrendelkezésre – ezt a nemzetközi szerződések és ezeknek a nemzetközi jog szakértői általi értelmezései mondják ki. más szóval: joguk van eldönteni, miként akarják megszervezni magukat és a saját otthonukban élni, annak az országnak az etnikai összetételétől függetlenül.

06. következésképpen: ön teljesen szembemegy az erdélyi és a nemzetközi valósággal – és bűnvádi feljelentést érdemelne azért, mert etnikumok közötti erőszakra és gyűlöletre uszít!

07. erdély egy európai mikrokozmosz és kb. 1.000 éve létezik ezzel a névvel – vagyis nagyjából 850 évvel régebb óta, mint ahogy a románia név létezik… (ezen) kell elgondolkodni – ha van mivel… aki erdély identitására tör, az az európai identitás és értékek ellen követ el merényletet! úgy tűnik, ön még büszke is a destruktivizmusra, amelyben tetszeleg – ismétlem, ez bűnvádi jellegű destruktivizmus!

keresse meg románia alkotmányában az identitáshoz fűződő jogra vonatkozó cikkelyt – és keresse ki a regionális és kisebbségi nyelvek törvényét is, melyet románia aláírt. esetleg olvassa el az AEÁ kormányának jelentését, vagy akár az ACTIVEWATCH civil szervezet jelentését is arról, miként sérti meg a RO-ban intézményesített nacionalizmus a RO által aláírt szerződéseket.

08. attól tartok, hogy az önhöz hasonló „hősnek” álcázott ultranacionalisták fogják gallyra vágni romániát!

hans hedrich politológus, ardeal=erdély=siebenbuergen=európa

2015. augusztus 30., 13:53

Hirdetés

BOGDAN DIACONU

nagyon szép, amit másokról ír, de megfeledkezett a románok jogairól, nincs időm most itt felsorolni, hogyan sértik meg azokat.

2015. augusztus 30., 15:12

HANS HEDRICH

Köszönöm a válaszát. Nyilvánvalóan bárki jogait tiszteletben kell tartani – természetesen a románokét is! Amennyiben megsértik azokat, (akkor tegyenek) feljelentéseket és a tetteseket meg kell büntetni. Fontos aspektus: a székelyföldi kulcsintézményeket román etnikumúak vezetik és uralják (SRI, Hadsereg, Kormánymegbízotti Hivatal, Rendőrség, Csendőrség, országos közhasznú vállalatok…). Következésképpen, amennyiben a székelyföldi románok jogait megsértik/megsértenék, akkor az nyilvánvalóan ezeknek az intézményeknek a hibája

Tisztelettel, Hans Hedrich

2015. augusztus 30., 16:19

BOGDAN DIACONU

én is köszönöm a civilizált párbeszédet, nem büszkélkedhetek azzal, hogy mások, akik nem értenek velem egyet, ugyanígy viszonyulnának…

2015. szeptember 1., 17:13

HANS HEDRICH

jó napot, újra reakcióra késztet… diaconu úr, a magánjellegű (üzenetváltásban – a szerk.) (implicit) módon igazat adott nekem, hogy a kétnyelvű feliratok használata tökéletesen törvényes és mindketten nagyra értékeltük az eddigi racionális és civilizált párbeszédünket. implicit módon igazat adott nekem, hogy az udvarhelyi helyi rendőrség járművén a ROMÁNON KÍVÜL magyarul is szerepelt a felirat – és nemcsak magyarul, ahogy azt ön sugallta. jelen esetben ez még nyilvánvalóbb: a törvényszék tábláján „diszkriminatívan” (?) nagy betűkkel szerepel ROMÁNUL, hogy milyen intézményről van szó – és kicsi és félénk méretű betűkkel szerepel a székely őshonosok nyelvén is. ön pedig nyilvánosan háborog ezen a normális és törvényes dolgon, vagy legalábbis ezt állítja, miközben a magánbeszélgetésünk során elismeri ad, hogy a vádjai alaptalanok… én már semmit sem értek.

U. i.: ha még az igazságszolgáltatási intézmény is kétnyelvű táblát helyez ki – tehát egy (román etnikumúak által uralt) központi/kihelyezett intézmény is, akkor nyilvánvaló, hogy ez TÖKÉLETESEN TÖRVÉNYES – vagy úgy gondolja, hogy maga az igazságszolgáltatás tenne egy nyilvánvalóan törvénysértő gesztust?

jó napot

BOGDAN DIACONU

ez egyszerű, most törvényes kétnyelvű táblát kitenni, tegnap nyújtottam be egy törvényt ennek betiltására, vagyis azért, hogy ez váljon illegálissá, hogy ezzel megvédjük a román nyelvet azoktól a dolgoktól, melyek bizonyos térségekben történnek.

2015. szeptember 1., 19:32

HANS HEDRICH

értem. csakhogy az a törvény, ha megszavaznák és kihirdetnék, ütközésbe kerülne különböző románia által aláírt és ratifikált szerződésekkel és nemzetközi/európai chartákkal – tehát ütközésbe kerülne az ország alkotmányával (mely szintén különféle nyelvi jogokat tartalmaz, mint ahogy az identitáshoz való jogot is). tehát kérnie kellene az alkotmány módosítását is, valamint románia kilépését az aláírt szerződésekből – beleértve a magyarországgal kötött jószomszédsági szerződést is, melyben rendelkeznek a magyarok által lakott térségek etnodemográfiai összetétele módosításának tilalmáról – ez létfontosságú egy etnikai csoport életben maradásához.

az a magyarországgal kötött szerződés képezi az alapját románia NATO-csatlakozásának – és nem utolsó sorban, ez az a szerződés, melyben magyarország elismeri románia nyugati határát (mely olyan térségen halad keresztül, ahol a románok 1918-ig mindig is kisebbségben voltak – tehát ez nem egy etnikai vagy közigazgatási-területi, hanem szigorúan geopolitikai elvek szerint meghúzott határ, ahogy azt mindenki tudja – a vasúti infrastruktúra és a többi, melyek nagybányát összekötik nagyváraddal, araddal és temesvárral – mégis romániához került annak ellenére, hogy a románok 1918/20-ig mindig is kisebbségben voltak azokban a városokban.

… következésképpen ahhoz, hogy az ön törvénytervezete alkalmazható törvénnyé váljon, előbb romániát ki kellene vezesse minden olyan európai és euroatlanti struktúrából, melyhez 1989 után csatlakozott – és ezen kívül fel kellene bontatnia a magyarországgal kötött szomszédsági szerződést, tehát le kellene mondania románia nyugati határának magyarország általi szavatolásáról. tehát ez az ára annak, ha ön azért heveskedik, mert a székelyföldi őshonosok a román nyelven kívül a térségben őshonos magyar nyelvet is használják…

azt hiszem, ezzel azt kockáztatja, hogy éppen a román nacionatlisták és hazafiak fogják önt hevesen támadni!

minden jót!


Az alcímeket a szerkesztőség adta. Fotó: ziuaconstanta.ro

Hirdetés