Kitűzték az önkormányzati választások időpontját

Nem lepődtünk meg olyan nagyon, mert már korábban elfogadták, csak most jelentették be hivatalosan.
Hirdetés

Június 5-én rendezik az önkormányzati választásokat Romániában – erről szerdai ülésén fogadott el határozatot a bukaresti kormány.

Mint köztudott, a tavalyi törvénymódosítás szerint a megyei tanácsok élére már nem közvetlenül a szavazópolgárok választanak vezetőt, hanem a képviselőtestület utólag választ saját elnököt. Továbbá a polgármestereket egy fordulóban választják meg, relatív többséggel.

Az utóbbi hetekben a jobboldali pártok a tavaly még konszenzussal elfogadott helyhatósági választási törvény módosítását sürgették, arra hivatkozva, hogy a Ponta-kormány bukásához vezető novemberi tüntetéseken a civil szervezetek kétfordulós polgármester-választást követeltek. Ebből azonban nem lett semmi, mert a Szociáldemokrata Párt és szövetségese, a parlament hivatásos „migránsaiból” verbuválódott UNPR nem egyezett bele, Dacian Cioloș miniszterelnök pedig közölte, hogy nem fog ebben a politikai csatában szerepet vállalni, és a hatályos törvény szerint egyfordulós polgármester-választást szervez.

Június 5-én szavazatát mindenki csak az állandó lakhelyén adhatja le, vagy ott, ahol legalább másfél hónapja – ideiglenes lakcímbejelentése alapján – kérte felvételét a választói névjegyzékbe. Az önkormányzati választások alkalmával nem lesznek szavazóközpontok külföldön, voksolhatnak viszont és jelöltethetik is magukat a Romániában lakó európai uniós állampolgárok.

A helyhatósági választáson részt vevő politikai pártok, pártszövetségek, valamint kisebbségi szervezetek a központi választási bizottság megalakulásától számított tíz napon belül – várhatóan április 9-ig – regisztrálhatják választási jelüket. A jelöléseket április 26-ig lehet iktatni, a választási kampány pedig május 6-án kezdődik és egy hónapig tart.

Hirdetés