Halálra zúzta magát egy magyar hegymászó Új-Zélandon

Verhás Gergő a Rolleston-hegyről tartott visszafelé, amikor lezuhant.
Hirdetés

A 31 éves, Aucklandban élő, tapasztalt hegymászó két nő társaságában mászta meg a Rolleston-hegyet, már visszafelé tartottak, amikor Verhás Gergő helyi idő szerint hétfőn reggel fél nyolckor lezuhant. Bár egy mentőhelikopter azonnal felszállt, már nem tudták megmenteni az életét – számolt be az esetről kedden a The New Zeland Herald.

Verhás Gergő az Új-zélandi Alpinista Klub tagja volt, gyakorlott hegymászóként ismerték. A klub vezetője, Sam Newton elmondta: a Rolleston északi oldalán lefelé tartó három hegymászó a csúcs közelében töltötte a vasárnap éjszakát, majd hétfőn kora reggel tovább ereszkedtek a megszokott útvonalon. A magyar mászó a laza talajon megcsúszott, egy havas foltra lépve tovább csúszott és ötven métert zuhant lefelé, ahol egy sziklás terület fogta fel a testét.

A helikopteres mentőszolgálat szóvivője elmondta: Verhás Gergő testét 1900 méteres magasságban találták meg. A gépről leeresztett orvos már csak a halál beálltát tudta megállapítani. A helyszínről előbb két hegymászótársát szállították biztonságos helyre, majd visszatértek a magyar mászóért.

A mentősök hozzáfűzték, hogy a két nő sokkos állapotban volt az átélt trauma miatt.

A természetvédelmi hivatal illetékese szerint a 2000 méter fölé nyúló csúcson ugyan volt állandó hó, de az időjárási feltételek – különösen az utóbbi két napban – elég jók voltak.

Hirdetés

Verhás Gergő számos nagyobb hegyet megmászott már Új-Zélandon. Az utóbbi fél évben a Taranaki-hegyet, a Ruapehu-hegységnek mind a 12 csúcsát, az Earnslaw-hegyet, a Temple-hegyet és a Sefton-hegyet is megmászta. Mielőtt Új-Zélandra érkezett volna, megtette a Pireneusok csúcsain át vezető, embert próbáló 800 kilométeres túrát is.

 

Hirdetés