Választási bojkottal fenyegetett a PSD

Ha a polgármestereket két fordulóban választanánk meg, a Szociáldemokrata Párt egyáltalán nem indulna. És jóval kevesebb polgármestere lenne az RMDSZ-nek.
Hirdetés

Ma már sajnos maga Liviu Dragnea sem vette komolyan tegnap esti ötletét, miszerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) bojkottálná a júniusi önkormányzati választásokat, ha a kormány most kétfordulóssá módosítaná a polgármesterek megválasztását.

Csütörtök este még azt nyilatkozta a pártelnök a PSD ügyvezető elnökségi ülése után, hogy megszavazták a feltételes bojkottot, és az ötletről értesítette Martin Schulzot is, az európai szocialisták elnökét. Ma már csak annyit mondott a sajtónak, hogy értelmetlen Dacian Cioloș kormányfőnek a kétfordulós módosítással foglalkoznia, mivel azt a PSD mellett egyaránt ellenzi az RMDSZ, az UNPR és az ALDE is,  vagyis a parlament nem fogja megszavazni.
 
Mellesleg hisz Cioloș korábbi szavainak, hogy korrekt módon fogják megszervezni az idei választásokat, ebbe pedig Dragnea szerint beletartozik az is, hogy ne módosítsák a választási törvényt 4-5 hónappal az esedékes választás előtt.
 
Tavaly szavazta meg a parlamentben a PSD mellett a PNL is, hogy az önkormányzati választásokon egyetlen fordulóban válasszák meg a polgármestereket. A PNL most visszatérne a kétfordulóshoz hangsúlyozva, hogy ugyan megszavazta az egyfordulós változatot, de már akkor felszólalt a kétfordulós mellett a parlament mindkét házában.

A kormányfő hétfőn vagy kedden tervez tárgyalni a parlamenti pártok képviselőivel a polgármesterek megválasztásának módjáról.

Hirdetés