Két évre jegelhetik Schengent

Az ok: a migrációs válság.
Hirdetés

Az uniós tagországok felszólították az Európai Bizottságot, teremtse meg a lehetőségét annak, hogy a belső határellenőrzést akár két évre is vissza lehessen állítani a schengeni övezeten belül – közölte hétfőn este Klaas Dijkhoff, az EU soros elnökségét betöltő Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkára. Az Európát érintő migrációs válságra való tekintettel a schengeni övezeten belül több uniós tagállam is ideiglenes ellenőrzést vezetett be a határain. A belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást biztosító schengeni egyezmény értelmében erre csak korlátozott ideig van lehetőség a közrend vagy a belső biztonság komoly fenyegetettsége esetén.

„A menedékkérők példátlan áradata, amely ezen intézkedések meghozatalára kényszerítette a tagállamokat, azonban még mindig nem csökkent” – mondta újságíróknak Dijkhoff az EU bel- és igazságügyi minisztereinek amszterdami informális találkozója után. A tagállamok ezért felszólították az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének számító Európai Bizottságot, hogy teremtse meg a jogi és gyakorlati alapját az átmeneti határellenőrzés meghosszabbításának – tájékoztatott az államtitkár.

Klaas Dijkhoff emellett elmondta, az uniós miniszterek tanácsa világos jelzést küldött, hogy szeretnék, ha a bizottság tanulmányozná a lehetőségét annak, hogy az EU határőrizeti ügynöksége (Frontex) a Macedónia és Görögország közötti határon is tevékenykedhessen.

A görög bevándorlási miniszter korábban kijelentette, hogy szerinte törvénytelen lenne, ha a határvédelmi ügynökség Macedóniában próbálná meg mérsékelni a menekültáradatot. „Görögországban van szükségünk a Frontexre” – mondta Jannisz Muzalasz.
 

Hirdetés