Még egyeztetnek a magyar pártok az együttműködésről Vásárhelyen

Azt vizsgálják, milyen jogi formát ölthet az együttműködés.
Hirdetés

Még mindig tartanak a tárgyalások a marosvásárhelyi választási együttműködésről az RMDSZ, az MPP és az EMNP között. Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke az Erdély FM-nek azt mondta, abban már megállapodtak korábban, hogy a három magyar politikai alakulatnak közös polgármesterjelöltje lesz Soós Zoltán személyében, aki tavaly megnyerte a helyi előválasztásokat. A vita tárgyát az együttműködés konkrét jogi formája képezi. Kovács Péter elmondta, az RMDSZ jogászai vizsgálják, hogy a választási törvény milyen lehetőségeket nyújt a választási együttműködésre.

Kovács a rádiónak kifejtette: zavaros a törvény, mivel nem világos hogy egy kisebbségi szervezet – az RMDSZ ugyanis kisebbségi szervezet, hiszen az MPP és az EMNP pártként van bejegyezve – alapíthat-e választási koalíciót, vagy részt vehet-e választási koalícióban. A politikus úgy véli, ez áthidalható azzal, hogy például Soós Zoltán függetlenként indul.

Amennyiben Soós Zoltán független jelöltként indulna, megtörténhet, hogy a választási lapon a neve mellett nem lehet feltüntetni az őt támogató három politikai alakulat logóját. Kovács Péter hangsúlyozta, Soós Zoltán lehet koalíciós jelölt vagy független jelölt is, ebben még nem állapodtak meg, de olyan döntést kell hozni, hogy az jogilag ne legyen támadható, nehogy polgármesterjelölt nélkül maradjon a magyar lakosság. Kovács Péter szerint a polgármesterjelölt személye körüli összefogás nem feltételezi azt, hogy tanácsosi listát is közösen kell állítaniuk.
 

Hirdetés