Bejegyezték Ponta „politikamentes” alapítványát

Annyira politikamentes, hogy Ponta az elnöke, és két volt PSD-s kormánytag szintén az alapítók között szerepel.
Hirdetés

Egy „politikamentesnek” mondott új szervezet, a Fekete-tengeri regionális együttműködési projektek 2020 nevű alapítvány élén vállalt ismét közéleti szerepet a kormány éléről tavaly novemberben lemondott Victor Ponta: az alapítvány bejegyzéséről csütörtökön döntött a bukaresti 5. kerületi bíróság.

Ponta egykori kormányának több tagjával közösen hozta létre az alapítványt, amelyben Nicolae Bănicioiu volt egészségügyi és Daniel Constantin volt vidékfejlesztési miniszter tölt be alelnöki tisztséget.

A média szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) új elnöke, Liviu Dragnea nem nézte jó szemmel a kezdeményezést, amelyben egyesek egy új párt csíráit, a szociáldemokraták egységét fenyegető szakadár törekvést látnak.

Bukarestben a PSD régi és új vezetője közötti feszültség jeleként értelmezték azt, hogy Dragnea nem hívta meg Pontát a szociáldemokrata kormány tevékenységi mérlegét bemutató decemberi rendezvényre, és azt is, hogy Ponta a pártvezér tudta nélkül szervezett találkozót volt minisztereivel.

Végül a pártszakadást jósoló pletykákat egy nyilvános találkozóval próbálta leszerelni a két politikus, amikor hétfőn Ponta egy rövid látogatást tett a PSD székházában. Megbeszélésük után Dragnea kijelentette: Ponta nem alapít más pártot, és a PSD jelöltje lesz az idei választásokon abban az olténiai választókerületben, amelynek 2004 óta parlamenti képviselője. A volt miniszterelnök ismételten kijelentette, hogy alapítványa „nem követ politikai célokat”.

Hirdetés