Horváth Anna: Szó sincs arról, hogy nem akarnánk összefogni!

Sajtóreggelin csevegtünk az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltjével.
Hirdetés

A minap felröppent a hír, hogy Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere indul a polgármesteri tisztségért az idei helyhatósági választásokon. 

Az alpolgármester asszony (aki egyben az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke) szerdán délelőtt sajtóreggelire hívta a magyar nyelvű média képviselőit. Elmentünk. A reggeli nagyon finom volt!

Horváth Anna a találkozó legelején kijelentette, hogy nem sajtótájékoztatóról, hanem közvetlen beszélgetésről van szó. És egyben köszönetet mondott a sajtónak, amiért a magyar közösség felé történő kommunikációt szépen elősegítette.

Ezt követően kiderült, miről is szól a beszélgetés, nos, pro-aktív része. Az alpolgármester elmondta, hogy négy évvel ezelőtt elindított (nyilván nem egyedül) egy folyamatot, amelynek legfőbb célja a kolozsvári magyar közösség erejének további növelése. Evidencia, hogy a közösségi erő egyik leghatékonyabb eszköze az önkormányzati képviselet megerősítése. És helyben is vagyunk: éppen ezért vállalta a megmérettetést, ezért indul a polgármesteri tisztségért.

Mert igaz ugyan, hogy az elmúlt négy év során jelentős eredményeket tudott felmutatni – lásd a kolozsvári közlekedési infrastruktúra javítását (utcák, járdák, parkolás, közszállítás, bicikliutak, forgalomszervezés), a magyar vonatkozású rendezvények és szervezetek támogatottságának arányos növelését, a műemlékvédelem terén tett lépéseket, a hatékony ifjúsági- és családpolitikák kialakítását, a bölcsődéktől a szakoktatásig – de tekintettel arra, hogy folyamatokról van szó, nem lehet őket csak úgy abbahagyni. Folytatni kell a munkát. Egyetértünk, hiszen a folytatásos regények, filmek esetében is így szokott történni. Hacsak el nem fogy a tőke.

Ezek után következett a beszélgetés interaktív része, amikor is a sajtó képviselői feszegettek bizonyos témákat. Például:

Miért időzítette éppen most az ominózus bejelentést? 

A kampány, a mozgósítás éppúgy négy évre szól, mint a hivatali mandátum. A személyes döntést követően a bejelentést minél hamarabb meg akarta tenni, hogy időben el tudja juttatni az üzenetet a kolozsvári magyar közösséghez. És természetesen minél több magyar embert szeretne megszólítani, aki 2012-ben nem ment el szavazni vagy épp más jelöltre tette a voksát.

Kinek a polgármesterjelöltje szeretne lenni?

Az elmúlt 4 év is azt mutatta, ami Horváth Anna személyét illeti, hogy politikai hovatartozástól függetlenül minden kolozsvári magyar ember képviselője, alpolgármestere volt, és ennek jegyében szeretné folytatni ezt a munkát.

Miért nem lesz RMDSZ–EMNP-összefogás az idei választásokon?

Hirdetés

Szó sincs arról, hogy az RMDSZ nem kíván közös kolozsvári polgármesterjelöltet és városi/megyei tanácsosi listát indítani a rivális alakulattal. Ez így nem igaz. Mindenkinek a segítségére számítanak, mindenkivel egyeztetnek, a politikai riválisokkal is. Február közepén tárgyalásra hívják a Néppárt képviselőit. Ott megbeszélik majd, hogy a mozgósítást hogyan lehet megvalósítani, hogy lehet javítani az elképzeléseken. Azután, a vonatkozó szabályok szerint 40 nappal a választások időpontja előtt leadják a jelöléseket. A gyanakvás légköre nem jó, de Horváth Anna hiszi, hogy a közös cél összehozza a folyamatban részt vevő különböző aktorokat.

Hány képviselővel lenne elégedett a kolozsvári RMDSZ elnök?

Legkevesebb 5 önkormányzati képviselő kellene, de inkább hat vagy hét. Ahhoz, hogy a megfogalmazott céloknak esélyük legyen.

Mik lesznek a mozgósító kampánytémák? (Igyekeztünk csokorba szedni őket.)

Elsősorban: hatékony közpolitikává szeretnék alakítani az ifjúsági és családpolitikákat, amelyek ugyan elindultak, de egyelőre esetlegesnek nevezhetők. Kolozsvár igen vonzó város a fiatalok számára, és nem átmeneti, hanem végállomás. Elébe kell menni ennek a tendenciának, például a szolgálati lakásépítő programok segítségével. Most van a pillanata, hogy ezeket a programokat betervezzék a jövő évi költségvetésbe.

Aztán: a humán erőforrások minőségének javítása. A cél, hogy minél jobb képességű fiatalok tudjanak Kolozsváron dolgozni. Illetve oda kell figyelni, azokra, akik valamit letettek az asztalra. Ez jelen pillanatban hiányossága az önkormányzatnak. Persze büszkék vagyunk az eredményeikre, de az érintettek sajátos helyzetére kevés megoldás van, annak érdekében, hogy összpontosítani tudjanak a munkájukra. A konkrét megoldások szintjén Horváth Anna konkrét megoldásként javasolta a tiszteletbeli nagykövet cím megalapítását. Amely azon túl, hogy elismeri a teljesítményt, gyakorlati segítséget is nyújt. Például, két éven keresztül a díjazottak szakmai utazásait részben támogatja az önkormányzat. Az elkövetkező hetekben kidolgozzák a szabályzatot, aztán jön a közvita, utána pedig meg kell keresni az erre érdemes személyiségeket.

Aztán: prioritás a történelmi belváros feljavítása. És nem csak a műemlék épületekről van szó. Ez persze már elindult, de a következő években látványos változásokra kerül sor. És sok pénzbe is  fog kerülni. 

A többnyelvűség köztereken való használatának tágítása folyamatosan terítéken volt, és ott is marad. Ez egy folyamat. Elsősorban a román közösséget kellett hozzászoktatni ahhoz, hogy a magyar nyelv jelenléte nem ördögtől való, hanem a helyi normalitás része. Ide tartozik a többnyelvű helységnévtáblák ügye is. 15 éve napirenden van a téma, de nem sikerült elérni semmit. Ehhez szükség van egy áttörési pillanatra, amikor a városgazda felvállalja a váltást, és közösségi véleményformáló elöljáróként kimondja, hogy ezennel letudtunk egy korszakot, és következik egy újabb, a normalitás felé vezető periódus. Úgy tűnik, ez a kérdés megragadt a 2004 előtti román-magyar szimbolikus politikai harc szintjén. Ha politikusként, képviselőként nem sikerül célt érni, akkor szét kell nézni, szélesebb körben kell folytatni a dolgot. Gondol itt a civil kezdeményezésekre, a bírósági úton történő küzdelemre. Ezáltal bebizonyosodik, hogy ezek az igények nem az RMDSZ szavazatgyártó mechanizmusát fedezik, hanem a kolozsvári magyar közösség részéről érkeznek. Magánvéleményünk szerint, elnézve ezt a polgármestert, nem ő lesz a mi Jégtörő Emilünk.

Hát így. És akkor lássuk, hogyan alakul a leányzó fekvése. Nyilván, nem konkrétan.

Hirdetés