Wolfgang Albers | A kép forrása: rp-online.de
Kölni vízkereszt
szabot
2016. január 8. péntek, 20:14
Egy héttel a kölni incidensek után, amelyeket a rendőrség se megelőzni, se kezelni nem tudott.

Péntek délután lemondott Wolfgang Albers, Köln rendőrségének vezetője – írja a tagesspiegel.de portálra hivatkozva a Mediafax. A BBC később azt írta, Alberst a belügyminiszter ideiglenesen kényszernyugdíjazta, hogy megpróbálja visszaállítani a közvélemény bizalmát a kölni rendőrségben. A rendőrség katasztrofálisan reagált szilveszter éjszaka a kölni pályaudvar előtti téren, majd az egész városban nőkkel erőszakoskodókkal szemben, és ezt egy belső jelentésben be is vallotta.

A kölni rendőrségen a szilveszteri molesztálások, erőszakoskodások, rablások miatt tett feljelentések száma mára meghaladta a 120-at. A rendőrség pénteken bejelentette, hogy az eddigi 31 gyanúsított között 18 menedékkérő van.
 
Hasonló incidensek történtek szilveszterkor Hamburgban, Stuttgartban, Berlinben és mint később kiderült, az ausztriai Salzburgban, a svájci Zürichben, illetve Helsinki központjában.
 
Angela Merkel kancellár undorítónak és elfogadhatatlannak nevezte a bűntetteket, és az elkövetők megbüntetését ígérte származásuktól függetlenül. Figyelmeztetett, hogy az elkövetők közül a nem uniós állampolgárokat kitoloncolhatják.
 

A külföldi bűnözőknek hazájukban kellene letölteniük a büntetésüket

– jelentette ki pénteken Sigmar Gabriel német szociáldemokrata vezető, alkancellár a szilveszter éjjel több városban elkövetett tömeges szexuális támadásokkal összefüggésben. A politikus a Bild német napilapnak nyilatkozva sürgetett kemény állami fellépést az elkövetőkkel szemben, s annak lehetőségét is megfontolandónak mondta, hogy a bűnelkövető menedékkérőket hazatoloncolják.
 
„Miért fizessék német adófizetők külföldi bűnözők büntetésvégrehajtási költségeit?” – tette fel a kérdést a szociáldemokrata politikus, aki szerint az elrettentő ereje is nagyobb annak, ha valakinek azzal kell szembenéznie, hogy otthon kell letöltenie a büntetését egy német börtön helyett.
 
Az alkancellár arra is rámutatott, hogy hatékonyabbá és gyorsabbá kell tenni a kitoloncolásokat. Ha egy ország például vonakodik visszafogadni elítélt állampolgárát, akkor Gabriel szerint választás elé kell állítani: vállalja a felelősséget állampolgáraiért, vagy kevesebb fejlesztési támogatást kap.
 
A legnagyobb kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) is a törvények szigorítását szorgalmazza. A közbiztonságra és közrendre leselkedő jelentős veszély esetén bővítenék a megfigyelési jogköröket, emellett pedig az a menedékkérő vagy menekült, akit letöltendő szabadságvesztésre ítélnek, 
 

elveszítené a menekültstátushoz való jogot.

Szilveszter éjjel mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, s ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Más városokban is történtek hasonló támadások. 
 
Az elkövetők azonosítása rendkívül nehéz. A tanúk többsége arab vagy észak-afrikai származású támadókról számolt be. Eddig több mint 120 nő jelentkezett, és tett feljelentést a hatóságoknál. Kétharmaduk számolt be szexuális támadásról, kettőt meg is erőszakoltak.
 
A rendőrségnek 18 gyanúsítottja van, bár legtöbbjüket név szerint még nem azonosították, csak kép- és videofelvételek alapján. Mindannyian észak-afrikai származásúak. A rendőrség egyik illetékese tudatta: szilveszterkor a rendőrök mintegy 80 embert igazoltattak vagy állítottak elő, és többen a menekültügyi hivataltól kapott papírokat mutatták fel.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/13352
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.