Régi-új zászlaja van Sepsiszentgyörgynek

Nem volt vitáktól mentes a tanácsülés, amelynek napirendjén szerepelt az új városlobogóról való szavazás.
Hirdetés

Sepsiszentgyörgy helyi önkormányzata kedden öt lobogóterv közül azt választotta ki és szavazta meg, melyet már 2008-ban is elfogadtak, de a prefektúra megtámadta és a bíróság érvénytelenítette azt. A Szekeres Attila heraldikus által elkészített kék-arany zászlón a város hivatalosan elfogadott címere látható – írja a Krónika.

Az öt terv közül hármat Szekeres Attila készített, míg kettőt a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma. Ez utóbbiakon román és dák szimbólumokat helyeztek el, de ezeket nem szavazta meg a tanács. Rodica Pârvan szociáldemokrata párti (PSD) tanácstag a gyűlésen felháborodásának adott hangot, hogy őt ez a lobogó nem képviseli, pedig ő is adófizetője a városnak. Diszkriminációval vádolta az önkormányzatot, mivel egy korábbi ülésen csak magyar diákok kaptak érdemösztöndíjat.

A lobogót Mădălin Guruianu, a Nemzeti Liberális Párt képviselője vette védelmébe, mondván, hogy a címerben levő Szent György lovag ortodox szimbólum is, melyben minden szentgyörgyi román magára találhat.

Ahhoz, hogy a lobogó hivatalossá váljon, a szaktestületnek is jóvá kell hagynia, és egy kormányhatározat is szükséges. 

Hirdetés