Milyen legyen a román zászló?

A székely zászló körüli hiszti kapcsán a Főtér szerkesztősége zászlómódosítási javaslatcsomagotot nyújtott be a mioritikus törvényhozóknak.
Hirdetés

Balogh Levente kollégánk publicisztikája a vártnál sokkal nagyobb hullámokat kavart. Ugyanis a szerző többek között felteszi a kérdést: „Románia hivatalos zászlaján ugyan mi képviseli az őshonos, tehát nem a román állam létrejötte után bevándorolt, hanem évszázadokkal annak megalakulása előtt jelenlegi lakhelyén élő, több mint 1,2 millió fős romániai magyar közösséget?”

A válasz szemmel láthatóan az, hogy semmi. Nos, ezt a hiányosságot akarjuk pótolni az alábbi csomaggal. Szerkesztőségünk heraldikusai elkészítettek egy sor olyan mioritikus zászlótervet, amelyek tisztelettel viszonyulnak a Románia területén élő magyar és egyéb kisebbségekhez. Egyben elnézést kérünk azoktól a közösségektől, akiket ezúttal nem tudunk képviselni. De biztosítjuk őket arról, hogy dolgozunk az ügyön.

Sőt, némi fejtörős szórakozást is nyújtunk az Olvasónak: utolsó zászlótervünk egy rejtjeles kódot tartalmaz. A szerencsés feltörők között egy Igen Boldog Karácsonyt sorsolunk ki.

És akkor – mielőtt belemerülnénk a zászlóélvezetbe – képzeljük el, milyen csodás hely lenne Románia, ha ez a sokféle zászló együtt lobogna a szélben, minden egyes közösség nemzeti ünnepe alkalmával.

 

A székelység román zászlaja – 1. változat.

 

A székelység román zászlaja – 2. változat.

 

A szászok román zászlaja.

 

A tágabb értelemben vett autohton hungarikum román zászlaja. 

 

Hirdetés

A roma közösség román zászlaja.

 

A zsidó közösség zászlaja.

 

Nem csak etnikai közösségeknek van szükség nemzeti zászlóra.

 

A muzulmán közösség román zászlaja.

 

A szerb közösség román zászlaja.

 

És akkor: a kódolt román zászló. Vidám rejtvényfejtést kívánunk hozzá.

Hirdetés