Így vágják a disznót Kolozsváron

A Téli Kolozsvári Magyar Napokról a disznóvágás sem hiányozhatott. Megnéztük, mutatjuk. Vegáktól és állatjogvédőktől előre is elnézést kérünk.
Hirdetés

Ez a látvány fogad, amikor a meghirdetett 12 órakor megérkezünk a Bulgakov udvarára. Mindenféle szabályok meg törvényes előírások miatt a disznó halálának helyszíne nem ez volt, megperzselve, kibelezve érkezett földi pályafutásának utolsó helyszínére. Kiss Budai Tibor mesterszakács, azaz Tibi bácsi és Kovács Ferenc, a Bulgakov tótumfaktuma a főnökök, ők mondják és mutatják, mit, hogyan és mikor kell csinálni.

 

Hozzáértő mesterek és segédek keze alatt perceken belül süthető és főzhető részekre bomlik a megboldogult disznó,…

 

…ami nem is csoda: az ilyen kézhez álló és talán még szőrszálhasogatásra is alkalmas bontókés csak villan egyet, máris válik le a hasszalonna a bordákról.

 

Mutatjuk a hardvert: ezzel az arzenállal egy mamut is aprófasírttá szabdalható, mielőtt kimondanánk azt, hogy tatárbifsztek.

 

Ez pedig egy rendes disznyóölő kés, minden disznóvágás főszereplője, jó kezekben legalább annyira elegáns eszköz, mint egy fénykard.

 

Kovács Feri boldog, de ki ne lenne az, ha két ilyen sonka lengedezne az eresze alatt.

 

Az, aminek látszik: röficici. Ezen a tájékon van az állat legfinomabb bőre, tapintásra és ízlelésre is. Jól látszik, hogy a disznót rendesen megperzselték, nem forrázták, mint a nagyipari vágóhidakon.

 

Nem, ez még nem A kolbász, ez egy tavalyi kollégából van. Fontos összetevő, megy a levesbe. A korhelylevesbe, ami savanyú káposztával és káposztalével elkészítve a földkerekség egyik legjobb másnaposság elleni gyógyszere…

 

…és most ebben az üstben készül Kovács Feri keze alatt.

 

Ilyen sivár, élettelen és steril egy inoxedény, de nem sokáig, mivel…

 

…végre élettel telik meg, ami paradoxonnak tűnik, mivel ez a hús már halottnak nevezhető, de csak akkor, ha nem szeretjük a lecsipecsit…

 

A lecsipecsi ugyanis a disznóvágások Everestje, a gasztroteleológia dicsőséges végpontja, az apoteózis és az eksztatikus megvilágosodás, az ételpornó orgazmusa.

 

Hirdetés

A disznóvágáshoz elsősorban két dolog szükséges. Az egyik maga a disznó, a szilárd halmazállapot, a yin. A másik a folyékony szereplő, a pálinka, a yang. Megfelelően elegyítve helyreáll az Univerzum békéje.

 

Az Univerzum békéje pedig fontos dolog, a derék úriemberek kemény békeharc árán helyre is állítják.

 

És ha már vígasság van, akkor legyen ereszdelahajamat. A népzenei aláfestést ifj. Fodor Neti Sándorék szolgáltatják.

 

Alapelemek. Só, bors, csípős és édespaprika nélkül a disznóból készült étkek éppen annyira elképzelhetetlenek…

 

…mint a frissen sült tepertő vöröshagyma nélkül. Ezt természetesen lábon állva, kézzel kell enni ropogós kenyérrel.

 

Tibi bácsi feltölti az energiatartalékait…

 

…majd kavarint egy utolsót a lecsipecsin…

 

…ami végre elkészült. Ragadozóknak való étel, a húson és saját zsírján kívül nem sok minden van benne.

 

Ez már a következő szintje a disznó átlényegülésének. Kolbásztöltő, nemzetközi nevén: sausage downloader. Ez a kolbász nem megy a füstre, a következő képen kiderül, mi lesz a sorsa.

 

A nyers kolbász és májashurka itt csak átmeneti állapot, a cél az, hogy…

 

…ilyen szép pirosra süljön. Megkóstoltuk, az íze még a látványánál is jobb.

 

Tárgyak magánya. Ez nem a buli végét jelenti, csak annyit, hogy az étkek elkészültek és mindenki azzal foglalatoskodik, ami az egész esemény célja: méltó módon megülni a vidám halotti tort, tisztelettel emlékezve a disznóra, aki nélkül mindez nem történhetett volna meg.

(fotó és szöveg: Fall Sándor)

Hirdetés