Hazamentek a juhászok a parlamentből

A parlamentet bevették, és kicsikarták az ígéretet, hogy nekik kedvezően módosul a vadászati és legeltetési törvény. Nyomásgyakorlás mesterfokon.
Hirdetés

Délután hat óra után hazaindult az a közel négyezer juhász, aki ma déltől tüntetett a parlament épülete előtt. Közülük pár százan szétszedték a csendőrkordonokat, megrohamozták a parlament kerítését, és behatoltak a parlament udvarára annak ellenére, hogy egy szakasz csendőr kézi erővel majd könnygázzal is próbálta őket visszatartani. Egy csendőr megsérült – számolt be az incidensekről a Digi24 hírtelevízió.

A szervezőkre húszezer lejes bírságot szabtak ki a hatóságok, mert nem tartották a pásztorokat a tüntetésre kijelölt területen belül. Ezenkívül a kerítésmászó és a parlament területére jogtalanul behatoló személyek közül hatot fejenként ötszáz lejes bírsággal sújtották.

A juhászok képviselőit végül beengedték a parlament épületébe, fogadta őket a szenátus elnöke, akinek elmondták, hogy a vadászati és legeltetési törvény két cikkelyét nem tudják elfogadni. Az egyik háromra korlátozná az esztenán tartható pásztorkutyák számát hegyvidéken, kettőre dombvidéken és egyre a síkságon, a másik megtiltja a juhok kihajtását a legelőkre december 6. és április 24. között.
 
 

Ziua in care e mai bine sa fii cioban decat parlamentar.

Posted by Lidia Marinescu on Tuesday, December 15, 2015

 
Saghian Gheorghe szenátor szerint a legelőknek szükségük van erre az időszakra a regenerálódáshoz, míg a juhászok azt állítják, hogy egyrészt ők és a juhok is megszenvednék, ha nem tudnának legeltetni ebben az időszakban, másrészt a törvény azokon a területeken is megtiltja nekik a legeltetést, amelyek maguknak a pásztoroknak a birtokában van, és ezt különösen méltánytalannak tartják.
 
A tüntetés azután csitult el, hogy a szenátus elnöke megígérte a juhászok képviselőinek, hogy módosítják a vadászati és legeltetési törvény vonatkozó cikkelyeit. Ezt Tăriceanu úgy szerette volna megoldani, hogy a kormány sürgősségi rendelettel módosítsa, de az épp Brüsszelben tartózkodó agrárminiszter és Dacian Cioloș kormányfő is közölte, hogy jogtechnikailag lehetetlen, mert az eredeti törvényt nem a kormány kezdeményezte, hanem a parlament.
 
Az agrárminiszter mindenesetre megígérte, hogy még az év végéig találnak megoldást a juhászok kifogásolta passzusok módosítására annak ellenére, hogy ez a kormány még nem volt hivatalban, amikor a törvény ebben a formában a parlament elé került.
 
A főtéri színpadról minden este beszűrődő karácsonyi énekek pedig arra ihlettek, hogy a pásztoroknak ezzel kívánjunk nyugodalmas jó éjszakát:
 

Hirdetés