Betörtek a parlamentbe a kutyalimit miatt dühös juhászok

Több ezren tüntettek a juhászkutyák számát limitáló jogszabály ellen. És nem csak békésen.
Hirdetés

A 90-es évekbeli bányászjárások után kedden juhászjárással kellett szembenéznie Bukarestnek: a juhászkutyák számát korlátozó, nemrég elfogadott törvény miatt mintegy négyezer pásztor tüntetett a parlament előtt.

A tüntetés egy idő után elfajult, a törvény módosítását követelő, felháborodott pásztorok pedig a jogérvényesítési küzdelmet a verbális szintről villámgyorsan átvitték a tettekére: áttörték a csendőrkordont, majd egy részük a törvényhozás kerítésének kapuján zúdult be, a sportosabbak viszont a kerítésen átmászva jutottak be az udvarra.

A csendőrök néhány erőtlen könnygáz-sugáron kívül gyakorlatilag tehetetlenek voltak a feldühödött, molinókkal, sípokkal és kolompokkal felfegyverzett juhászokkal szemben.

Câteva mii de ciobani au rupt cordonul de jandarmi, au trecut de gardul parlamentului și au intrat în curte. Jandarmii au dat cu gaz lacrimogen. E o hărmălaie asurzitoare – clopote, trompete, sirene de poliție, "hoții, hoții, hoții."

Posted by Matei M. Bărbulescu on Tuesday, December 15, 2015

Hirdetés

Végül Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke hajlandó volt fogadni a juhászok követségét, amelynek ígéretet tett, hogy Daniel Constantin volt mezőgazdasági miniszter foglalkozik a kifogásolt jogszabállyal.

A parlament udvarán két vonalban felállított csendőrkülönítmény nézett farkasszemet a többi, viszonylag nyugodt juhásszal: az első sorban rohamfelszerelést – sisakot és páncélt – viselő gyalogos csendőröket állítottak fel, mögöttük a második hullámban lovas csendőrök sorakoztak.

Közben a parlamentben tovább zajlottak az egyeztetések.

Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter a Digi 24 hírcsatornának nyilatkozva arra engedett következtetni, hogy kormányrendelettel módosítják a kifogásolt törvénycikkelyeket.

Kép: HotNews.ro

Hirdetés