Menekülttábort alakítanak ki Tasnádon

Hatszáz szíriait fogadna az egykori csendőrlaktanya.
Hirdetés

A meglévő hat mellé három új menekültközpontot alakítanak ki, közülük az egyiket a Szatmár megyei Tasnádon – jelentette be Petre Tobă belügyminiszter.

A bevándorlásügyi hivatal vezetője két héttel korábban járt a helyszínen, és jóváhagyta, hogy az évekkel ezelőtt bezárt csendőrlaktanyában menekültközpontot alakítsanak ki.

A hatszáz fő befogadására képes korábbi laktanya a hálókon, konyhán és étkezőn kívül egy kisebb kórházzal, sportteremmel és termálfürdővel is rendelkezett.

Tasnád polgármestere azonban elégedetlen, mivel az illetékes hatóságok nem konzultáltak a helyi vezetéssel a döntés előtt. Vasile Mitrașca szerint a városka lakosságát is meg kellett volna kérdezni, hogy elfogadják-e a menekültközpont kialakítását.

Hirdetés

A polgármester szerint aggodalomra ad okot, hogy a menekültközpont a város legfőbb bevételi forrása, a termálstrand mellett működne, a menekültekkel való szomszédság pedig elriaszthatja a turistákat. Tasnádra egyébként évente 250 ezer fürdőlátogató turista érkezik.

Az uniós kvótarendszer szerint Romániának 2475 menekültet kellene befogadnia. Az ország területén a jelenlegi állás szerint kilenc befogadóközpont működne, ezek helyszíne Tasnád, Câmpulung Muscel, Bumbești-Jiu, Bukarest, Nagysomkút, Rădăuţi, Galac, Temesvár és Giurgiu.
 

Hirdetés