Díjazza Románia erőfeszítéseit a Moody’s

Növekszik a GDP, csökken a külföldi adósság, felminősítésre kész a gazdaság.
Hirdetés

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Románia „Baa3” szintű, vagyis a befektetési kategória alsó szélén lévő államadós-besorolásának kilátását pénteken a Moody’s Investors Service, elsősorban a román makrogazdasági egyensúlytalanságok jelentős mértékű korrekciójával indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek este Londonban bejelentett döntés fő tényezői között kiemelte, hogy a román külkereskedelmi hiány tavaly a hazai össztermék (GDP) 4,2 százalékára csökkent, jóllehet 2007-ben – a pénzügyi válság elhatalmasodása előtti utolsó évben – még meghaladta a 16 százalékot.
 
E folyamat révén a román folyómérleghiány is jelentősen csökkent, és tavaly már csak a GDP-érték 0,5 százaléka volt a 2007-ben mért 13,5 százalék helyett – hangsúlyozta elemzésében a Moody’s.
 
A cég számításai szerint a zsugorodó folyómérleghiány eredményeként Románia nemzetközi nettó adóspozíciója a GDP arányában 60 százalék alá csökkent az elmúlt két évben, a hazai össztermékhez mért külső adósságráta pedig – amely 2010-ben 60 százalék körüli szinten tetőzött – tavaly már csak 50 százalék környékén járt.
 
Mindezt erőteljes gazdasági növekedés kíséri. A Moody’s előrejelzése szerint a román gazdaság növekedési üteme reálértéken 4,1 százalék lesz 2016-ban az idei évre várt 3,5 százalék után. A hitelminősítő szerint a várható növekedési gyorsulás fő hajtóereje a magánszektorbeli fogyasztás és a beruházások robusztus bővülése, valamint a közszféra fogyasztási kiadásainak növekedése.
 
A román osztályzati kilátás javításának másik fő oka a 2009 óta végrehajtott jelentős költségvetési kiigazítás. Románia megmutatta, hogy nehéz gazdasági környezetben is képes és hajlandó a közfinanszírozás konszolidációjára, és ennek eredményeként az államháztartás GDP-arányos hiánya tavaly már csak 1,4 százalék volt a 2009-ben mért 9 százalék körüli deficit helyett – áll a Moody’s londoni elemzésében.

Hirdetés