Na miért találkozik egy pap, egy rabbi meg egy imám? (VIDEÓ)

Nem, nem azért, hogy feketére pofozzák egymást, hála mindenféle Istennek.
Hirdetés

Viszont elég őrültek ahhoz, hogy legyen egy égbekiáltó ötletük…

Így indul Az Egy Háza promóciós videója. Mint egy szaftos ööö.. ökumenikus vicc. A folytatás, nos, egyeseknek talán mosolyt csal az arcára, másokat talán kiborít. Hogy elgurult a gyógyszerük, az viszont kész tény.

 

 

Na de mi is Az Egy Háza? Kérjük tisztelettel, Az Egy Háza… egy istenháza. De nem akármilyen. Nem keresztény, nem muzulmán, de nem is zsidó. Hanem mind együtt. Bizony! Berlinben, az Európai Unió kellős közepén áll majd a világ első mecset-nagóga-temploma, vagyis egy olyan szakrális épület, amely egy téren belül biztosít majd három külön imateret a három nagy monoteisztikus vallásnak. Mégpedig egy 13. századi keresztény templom helyén, ami a történelem folyamán folyton leomlott (különböző okok miatt), aztán egy idő után már nem építették újjá. „Felmerült a kérdés: mit kezdjünk a telekkel és mit akarunk visszaadni a városnak – mire van szükségünk ezekben az időkben?”, tette fel a költői kérdést Frithjof Timm, Az Egy Háza képviselője. A telek megvan, az őrült ötlet szintén, most már csak neki kell állni.

És a szót tettek is követték, ahogy kell. Az ökumenikus istenháza a Kuehn Malvezzi tervezőiroda tervei szerint szökken majd az égnek. „Az épületnek csupán egy bejárata van. vagyis minden imára járuló ember, legyen az zsidó, muszlim avagy keresztény, ezen az egy kapun mehet be. A bejáraton keresztül egy közös helyiségbe lehet jutni, ahonnan lépcsők vezetnek az emeletre, ahol a hívő eldöntheti, melyik imaterembe lép be”, magyarázza tovább Timm a dolgok állását. 

Hirdetés

Az alapítólevél szerint Az Egy Háza egy négy pilléren nyugvó kultúrát szolgál. Ez a négy pillér pedig: erőszakmentesség és az élet minden formájának tisztelete, szolidaritás, tisztelet és teljes értékű élet, illetve egyenlőség.

A kezdeményezők nagy energiával gyűjtik a templom építéséhez elengedhetetlenül szükséges pénzt. A jó hír az, hogy már van egymillió eurójuk. A kevésbé jó hír, hogy a költségvetésben szereplő 43 millióig még van 42.

A magunk részéről drukkolunk az elszánt és elszállt kezdeményezőknek, bár kicsit tartunk attól, nehogy Az Egy Háza úgy járjon, mint annak idején Déva vára. Amit reggel raktak, felrobbantják délig, amit estig raktak, robbantják hajnalig. Bocsánatot kérünk.

Hirdetés