Golden Globe díjra jelölték a Saul fiát

Nemes Jeles László filmje a zsűri nagydíját nyerte el Cannes-ban, most Amerikában hódít. Bár kolozsvári színész is játszik benne, Romániában még nem vetítik.
Hirdetés

A Saul fia című filmet, Nemes Jeles László rendezését Golden Globe díjra jelölték a legjobb idegen nyelvű alkotások között – írja az MTI. Az Oscar-díj után a második legfontosabb amerikai filmes elismerésként számon tartott Golden Globe díjakat január 10-én adják át immár 73. alkalommal Los Angelesben. 

A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók (HFPA) szervezete csütörtökön hozta nyilvánosságra a jelölteket. A legjobb idegen nyelvű filmek között szerepel még a Mustang (francia), a Legújabb testamentum (belga-luxemburgi-francia), a The Club (chilei) és a The Fencer (finn-német-észt) című alkotás.
 

A Saul fia 

Magyarország hivatalos Oscar-nevezése a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A mű az auschwitzi koncentrációs táborban játszódik, ahol Saul tagja a foglyokból álló Sonderkommandónak. Egy nap a férfi az elégetésre váró holttestek között felfedezni véli gyermekét, akit megpróbál eltemetni.
 
A Golden Globe honlapja szerint a Saul fia a harmadik magyar jelölt film a Redl ezredes (1986) és a Hanussen (1989) után, magyar alkotásnak eddig nem sikerült elnyernie a díjat. A Magyar Nemzeti Filmalap közleménye is kiemeli, hogy csaknem három évtized után jelölt újra magyar filmet a HFPA Golden Globe díjra. 
 
A filmalap támogatásával már megkezdődtek Nemes Jeles László nagy érdeklődéssel várt következő filmjének, a Sunsetnek az előkészületei, a forgatás a tervek szerint már jövőre elkezdődhet – idézi a közlemény Havas Ágnest, a filmalap vezérigazgatóját. A Saul fiát az elmúlt hetekben 
 

számos tekintélyes amerikai filmes szervezet díjazta. 

A nagy presztízsű National Board of Review of Motion Pictures (NBR), a Los Angeles-i, a New Yorki, a bostoni és a washingtoni filmkritikusok is az év legjobb külföldi filmjének szavazták meg Nemes Jeles László első mozifilmjét azután, hogy a cannes-i filmfesztiválon a zsűri Nagydíja mellett három másikat is elnyert.
 
A Laokoon Filmgroup gyártásában készült alkotás vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor, főszereplője Röhrig Géza. A főszereplő Saul barátját, Ábrahámot a kolozsvári Molnár Levente alakítja. A film romániai forgalmazása sajnos még nem kezdődött meg, és az idei TIFF-en sem engedték levetíteni, bár a kolozsvári fesztivál szervezői nagyon szerették volna.

Hirdetés