Párizsban forró a levegő: megkezdődött a klímacsúcs

A francia fővárosban alig lehet közlekedni, és – amint az lenni szokott – volt némi balhé is. A terrortámadások rányomják a bélyegüket az ENSZ-konferenciára.
Hirdetés

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette megkezdődött hétfőn az ENSZ 21. klímakonferenciája a Párizs környéki Le Bourget városban, amelyen a részt vevő 195 ország célja, hogy történelmi jelentőségű globális klímavédelmi egyezményt hozzon tető alá.

A nyitónapon Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és a vendéglátó François Hollande francia államfő mellett 150 ország állam- vagy kormányfője van jelen, köztük Barack Obama amerikai, Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök, valamint Angela Merkel német kancellár. Áder János magyar és Klaus Johannis román államelnök is részt vesz a csúcstalálkozón.
 

„A világ két szörnyű fenyegetettséggel néz szembe, a terrorizmussal és a klímaváltozással” 

– mondta Manuel Pulgar-Vidal perui környezetvédelmi miniszter, a 2014-es limai klímakonferencia elnöke, mielőtt átadta az elnökséget Laurent Fabius francia külügyminiszternek.
 
A Párizstól északra található Le Bourget kisváros repülőterénél kialakított pavilonvárosban december 11-ig tart a rendezvény, amelyen 40 ezren, köztük 3 ezer újságíró vesz részt. A helyszínt mintegy 2800 rendőr és katona biztosítja.
Az államfők plenáris ülése egyperces megemlékezéssel kezdődött a november 13-i párizsi merényletek 130 áldozatára. Vasárnap több állam- és kormányfő felkereste a támadások valamelyik helyszínét (köztük Klaus Johannis román államelnök is). 
 
A december 11-ig tartó találkozó célja, hogy
 

a világ országai most először globális klímavédelmi egyezményt írjanak alá 

annak érdekében, hogy a Föld légkörének felmelegedését két Celsius-fokban maximálják az iparosodás előtti mértékhez képest. Az országok által az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett önkéntes felajánlásokkal párhuzamosan a megállapodás általános és kötelező érvényű keretet teremt a következő 20-30 évre, és a 2020-ban lejáró kiotói egyezményt váltja fel.
 
Aki nagyon szigorúan figyel: Áder János magyar köztársasági elnök (fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)
 
Aki nagyon szigorúan figyel: Áder János magyar köztársasági elnök (fotó: Koszticsák Szilárd/MTI) 
 
François Hollande francia elnök szerint a Föld jövője dől el a klímacsúcson. „A legnagyobb kihívás, hogy a versenyalapú globalizációról áttérjünk az együttműködésen alapuló globalizációra. Az Észak és Dél, az ember és a természet közötti partnerségre. Párizs ehhez nyújt kivételes alkalmat” – fogalmazott a francia elnök.
 

Párizsban egyébként szinte teljesen lebénult a közlekedés, 

a legfőbb utakat teljesen lezárták a gépkocsiforgalom előtt, a rendőrség azt kérte a párizsiaktól, hogy ha lehet, még a tömegközlekedést se használják, és inkább maradjanak otthon. A franciák jelentős része ennek a kérésnek eleget is tett.
 
Amint az már megszokott az efféle alkalmakkor, Párizs belvárosában összecsaptak a rendőrök a klímacsúcs ellen tüntetőkkel, 
több száz embert előállítottak és őrizetbe vettek, de nagyobb rendbontás nem történt. A demonstrációk központja a Place de la Republique (Köztársaság tér volt), az összecsapásokban senki nem sérült meg. A globális felmelegedéssel kapcsolatos aggodalmak mellett a tüntetők ezúttal a terrortámadások miatt bevezetett gyülekezési tilalom ellen is tiltakoztak.
 
Miután a francia hatóságok nem engedélyezték a környezetvédők által vasárnapra a francia fővárosba tervezett két nagy felvonulást,
 

a civil szervezetek két kilométeres élőláncot szerveztek az éghajlatért

a térről induló Voltaire sugárúton, valamint több ezer pár cipőt halmoztak fel a tér közepén a környezetvédők. A cipők jelképezték azokat az embereket, akik nem vonulhattak fel Párizsban. A szervezők szerint mintegy 10 ezren, a rendőrség szerint mintegy 4500-an alkották az élőláncot.
 
Minket sem hagy hidegen a globális felmelegedés, ezért megkérdeztük a kolozsvári utca népét, mit gondol róla – a videót itt tekinthetik meg.

Hirdetés