Constantin Brâncuşi
végtelen szülinap
szabot
2015. november 28. szombat, 13:26
Nemzeti ünnep lesz a Romániából emigrált híres szobrász születésnapja: február 19.

Kihirdette pénteken Klaus Johannis azt a törvényt, amely nemzeti ünneppé nyilvánítja Constantin Brâncuşi szobrász születésnapját. Február 19-én lesz ezentúl a Brâncuşi-nap a kezdeményezők szerint morális rehabilitációként amiatt, ahogy a román állam korábban elutasította és megalázta a művészt.

A törvényt 47 képviselő kezdeményezte a PSD, PNL, ALDE és a kisebbségek soraiból, a szenátus elutasította, a képviselőház viszont egyhangúlag megszavazta. A törvény lehetővé teszi, hogy minden év február 19-én a központi és helyi hatóságok művészi-kulturális programokkal ünnepelheti Brâncuşi-t, illetve támogathat ilyen jellegű műsorokat.
 
Constantin Brâncuşi 1876. február 19-én született a Gorj megyei Hobiţán, Bukarestben végzett a szépművészetin 1902-ben. 1906-ban már a párizsi Société Nationale des Beaux-Arts-ban és a Salon d'Automne-on állított ki. 1907-ben mutatja be A csók első változatát, amely A csók kapuja alapját képezte, amely a Végtelen oszloppal és a Hallgatás asztalával együtt látható Târgu-Jiuban.
 
Brâncuşi Párizsban telepedett le, ott is hunyt el 1957-ben. A román államra hagyta a műhelyét és jelentős számú munkáját, a kommunista vezetésű állam viszont nem fogadta el az örökséget. Műhelye így a francia államra maradt, a Romániának szánt munkákat pedig a párizsi Modern Művészet Nemzeti Múzeuma őrzi.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/12812
Ha Románia első kisebbségi államelnöke ilyen csigasebességgel dönti el, mi legyen, mi ne legyen, a végítélet is lejár, mire végre határozottan kimond valamit.
Pert veszített a MOGYE, elő kell kaparnia a mindeddig rejtegetett dokumentumokat.
Igen szoros versenyben a folytonosság legyőzte a változást.
Mert az erre használható pénzt a kormány a helyi klientúra zsebébe tömi, ugyanis négyévenként ők működtetik a szavazógépet.
Nem elég, hogy Magyarország folyton ki akarja szakítani Erdélyt a mioritikus haza testéből, a Fekete-tenger felől egyre közeleg a nagy orosz mackó.
Még megérjük, hogy a mioritikus haza lesz a Hadúr Jani a kerületben.
Nem időutazáson vett részt Kolozsvár polgármestere, „csak” az Európai Bizottság start-up konferenciáján, melyet Kolozsváron szerveztek.
Ok, csak vicceltünk, egyből kitalálja.
Az állam sajnálta a pénzt az oktatására, Strasbourg most erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezi.
Már megint hülyének néznek bennünket, pedig az ilyesmit nagyon könnyen kiszúrja az, aki egy keveset is konyít a képszerkesztéshez.
Öt győztes meccs után leváltották Alin Minteuan edzőt, mert a tavalyi bajnoki címet behúzó Dan Petrescu visszatért Kínából.
Nagyon szeretné, ha Románia bekebelezné Moldovát.
A Nussbaum családból egyedül László élte túl Auschwitzot. Az ő megrázó történetét vitte filmre Csibi László dokumentumfilm-rendező.