Románia nem sajátíthatja ki a kürtőskalácsot

Megszólalt a magyar agrárminisztérium is a kürtőskalács brüsszeli levédésének ügyében.
Hirdetés

A most beiktatott mezőgazdasági miniszter által felvetett, a kürtőskalács hagyományos román termékként tervezett regisztrációjával kapcsolatban a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió által jegyzett oltalom nem földrajzi árujelző, ezáltal nem köthető sem országhoz, sem egy adott néphez; ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy a kürtőskalács egyszerre székely, erdélyi és magyar sütemény.

Achim Irimescu hétfői parlamenti bizottsági meghallgatásán beszélt arról, hogy hagyományos román termékként regisztráltatná az Európai Unióban a kürtőskalácsot.
 
A budapesti minisztérium közleménye kifejtette, az oltalom a bejegyzett elnevezésre vonatkozik, és az ilyen elnevezéssel forgalmazott terméket a termékleírásban foglalt receptúra szerint kell előállítani. 
 
A termékleírás elfogadásához szükséges egyeztetések már megkezdődtek, ebben minden érdekelt fél, így mind a magyarországi, mind a romániai érintettek részt vehetnek – írták.
 
Az FM arról is tájékoztatott, hogy a kürtőskalács kiemelkedő nemzeti érték lett, miután a Hungarikum Bizottság döntött a Magyar Értéktárba történő felvételéről idén januárban. Ezen kívül a sütemény Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjeggyel is rendelkező termék, amely egyedülálló hagyományos előállítási módjában és  kiemelkedő jelentőségű történetét és a mai fogyasztó ízlést tekintve.
 

A Nemzetközi Kürtőskalács-szaktestület még februárban kezdeményezte az édesség hagyományos osztrák termékként való bejegyzését, írta akkor a Magyar Nemzet. A lap egy olvasói levélre hivatkozva akkor azt állította, Szlovákia már rég, 2007-ben bejegyeztette a kürtőskalácsot szakolcai specialitásként és skalicky trdelník néven.

Hirdetés