Szőcs Izabella: Trükközik a kolozsvári városháza a névtáblaperben

A bíróság a városkapukat sürgeti. Csakhogy az nem hivatalos városnévtábla.
Hirdetés

Amint a kolozsvári Bíróság ítéletéből kiderül, az ikonikussá (a Boc-féle multikulturalizmus zászlaját lengető kolozsvári polgármesteri hivatal számára pedig egyre inkább nevetségessé) váló kolozsvári városnévtábla-per esetében perújrafelvétel a mai döntés. Szőcs Izabellát, a felperes (Minority Rights Alapítvány) képviselőjét kérdeztük az ügyben.

Szőcs Izabella elmondta, hogy a polgármesteri hivatal egyszerű és átlátszó trükkel érte el a halasztást: arra hivatkozott, hogy a felperesi kérelmeket nem közölték ki az intézménnyel. A bíróság helyt adott ugyan a kifogásnak, viszont rákérdezett a városkapu-projektként elhíresült akcióra. Arról van szó, hogy a polgármesteri hivatal megígérte, a Kolozsvár 2015 – Európa Ifjúsági Fővárosa projekt keretén belül üdvözlő jellegű városkapukat helyez el a Kincses Város határaiban, amelyeken rajta van a város neve magyarul is. 

Szőcs Izabella szerint a polgármesteri hivatal ezt a projektet beetetésnek szánta. Viszont a helyzet az, hogy ha a bíróság rákérdezett az ügyre, ez azt jelenti, hogy egyrészt elismeri a kérés jogszerű mivoltát, másrészt gyakorlatilag megsürgeti a hivatalt, hogy az idei év végéig helyezze el a beígért kapukat. Ez pedig több mint az eddigi semmi. Legalábbis, amíg a pert végül megnyerik, és hivatalos többnyelvű városnévtáblák kerülhetnek ki Kolozsvár határaira.

Az újabb tárgyalásra amúgy december hetedikén kerül sor.

Hirdetés